Wat zijn de 5 beste Stephen King verfilmingen?

Het lijkt alsof we bedolven worden onder de nieuwe King-adaptaties: de films en series vliegen ons om te oren! Sinds 2019 zagen we al vier nieuwe King-films (Pet Sematary, It: Chapter Two, In the Tall Grass en Doctor Sleep) en een HBO-serie van The Outsider verschijnen, en de filmrechten van zijn nieuwe boeken The Institute en If It Bleeds zijn ook al reeds verkocht. Ook een nieuwe adaptatie van The Stand op CBS All Access staat in december op de planning. Met zoveel verfilmingen van de verhalen van Stephen King vraag je je waarschijnlijk af welke nou écht het kijken waard zijn, want tussen de klassiekers zitten helaas ook een paar misstapjes. Geen zorgen, wij helpen je!

In thema van De Nachtvlinders gaat deze lijst uit van King’s beste horrorfilms. Daarom hebben we andere (tevens geweldige) films als The Green Mile (1999), Stand By Me (1986) en The Shawshank Redemption (1994) van de lijst gelaten. Deze zijn natuurlijk ook zeer het kijken waard, als je ze nog niet gezien hebt.

5. Doctor Sleep (2019)

Regisseur Mike Flanagan verdiende in 2017 zijn sporen met een verfilming van King’s Gerald’s Game die op Netflix verscheen. Dit was een succes, en snel hierna werd hij aangenomen om met een groter budget een adaptatie van King’s vervolg op The Shining, Doctor Sleep onder handen te nemen. Dit was een uitdaging: de film moest zowel met de inhoud van de boeken rekening houden, als een passend vervolg op Stanley Kubrick’s The Shining zijn. Omdat Kubrick’s film erg verschilt van het boek, zou dit een lastig karwei worden. Maar Flanagan is er dubbel en dwars in geslaagd: Doctor Sleep weet zowel King’s boeken als Kubrick’s interpretatie te verenigen met duidelijk respect voor beide bronnen. Doctor Sleep deed het helaas niet goed in de box office, maar het is één van de beste moderne King adaptaties. Het kijken waard!

STEPHEN KING'S DOCTOR SLEEP - Final Trailer [HD]

4. The Mist (2007)

The Mist is een verfilming van een short story van dezelfde naam uit King’s verhalenbundel Skeleton Crew uit 1985. Regisseur Frank Darabont maakte eerder The Green Mile en The Shawshank Redemption, en waagde zich nu voor het eerst aan een echte horrorfilm. The Mist is een perfect, kleinschalig horrorverhaal met sterke invloeden van H.P. Lovecraft en jaren ’80-monsterfilms als The Thing.

In The Mist raakt een groep mensen gevangen in een supermarkt wanneer er een mysterieuze, ondoordringbare mist verschijnt. Als verschillende ontsnappingspogingen falen en er zich monsterlijke wezens in de mist blijken te schuilen, slaat de paniek toe. De verfilming van The Mist bevat een nieuw einde dan het boek waar Stephen King zelf jaloers op is; in zijn eigen woorden wilde hij dat hij het zelf bedacht had!

The Mist (2007) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

3. IT (2017)

IT had veel te bewijzen: na de miniserie met Tim Curry als Pennywise uit 1990 had Bill Skarsgard grote (clown)schoenen te vullen. Dit werd realiteit, en IT werd in 2017 de hoogst verdienende horrorfilm aller tijden. Anders dan het boek en de miniserie focuste IT zich alleen op het kinderdeel van het plot, en werd de rest bewaard voor IT: Chapter Two. Dit bleek prima uit te pakken, en zorgde voor een gefocuste film. Het plot zag een aantal veranderingen vanuit het boek, maar de kern van het verhaal is zeker intact gebleven.

Wie uiteindelijk de beste Pennywise is, valt over te discussiëren; Tim Curry’s sarcastische Pennywise ligt dichter bij het boek en is iconisch, maar Skarsgard’s meer monsterachtige interpretatie is natuurlijk een stuk enger voor een modern publiek. Het is echter met zekerheid te zeggen dat IT (2017) als geheel absoluut van hogere kwaliteit is dan de miniserie. Het vervolg IT: Chapter Two (2019)kreeg helaas minder goede recensies, en alhoewel het geen slechte film is, wist het niet de verwachtingen van deel een te vervullen.

IT - Official Trailer 1

2. Misery (1990)

In Misery raakt schrijver Paul Sheldon (James Caan) verongelukt in de sneeuw en wordt gered door de op het eerste gezicht sympathieke Annie Wilkes (Kathy Bates). Ze blijkt enorm fan van zijn boeken te zijn, en uit dankbaarheid geeft Paul haar de kans dat ze zijn nieuwste manuscript mag lezen. Maar wanneer ze het niet eens is met onverwachte plottwist, krijgen haar bedoelingen een sinistere wending. Plotseling is de kamer die Paul niet kan verlaten niet langer een verpleeghuis, maar een gevangenis…

De verfilming van Misery is grotendeels accuraat aan het boek, met een aantal kleine veranderingen die geen groot verschil in het plot maken en zelfs veel toevoegen. De spanning in deze film is om te snijden, en met name het acteerwerk van Kathy Bates maakt dit een van de allerbeste vertolkingen van King’s werk; iets waar hij het zelf ook mee eens is. Dat brengt ons naar de laatste in deze lijst…

Misery (1990) - Official Trailer

1. The Shining (1980)

Legendarische regisseur Stanley Kubrick maakte een naam voor zichzelf met films als 2001: A Space Odyssey en A Clockwork Orange: stuk voor stuk iconische werken die een onmisbaar deel van de huidige popcultuur zijn geworden. In 1980 kwam hij met een verfilming van één van King’s meest succesvolle en geliefde boeken, die op zijn beurt ook een meesterwerk is geworden: The Shining. Van alle adaptaties van King’s werk is deze film over een familie in een hotel met duistere geheimen zonder twijfel de meest bekende en succesvolle geworden.

Interessant genoeg was Stephen King het zelf niet bepaald eens met Kubrick’s verfilming van zijn boek. Dat is ook wel begrijpelijk: het boek The Shining heeft op veel punten meer diepgang dan de film, met name hoe de innerlijke gedachten van de personages worden beschreven. Zo is de Jack Torrance van het boek een sympathieke vader die lang met zijn problemen worstelt voor hij uiteindelijk doorslaat, terwijl Jack Nicholson in de rol al aan het begin van de film onstabiel overkomt. The Shining is dan ook echt een verhaal dat Kubrick zich eigen heeft gemaakt, in plaats van een precieze verfilming van het boek proberen te maken. Veel van de meest iconische momenten, zoals “Here’s Johnny!”, zijn zelfs creaties van Kubrick die niet in het boek voorkomen.

Getrouw aan het boek of niet: The Shining is één van de meest onvergetelijke horrorfilms ooit gemaakt, en, als is King het er zelf niet mee eens, de beste film die uit zijn boeken is voortgekomen.

The Shining - Official Trailer [1980] HD

Wat zijn jouw favoriete Stephen King-films die ook een plekje in de top 5 hadden verdiend? Laat het ons weten!

Interessant artikel?

7 gedachten over “Wat zijn de 5 beste Stephen King verfilmingen?”

 1. Carrie hoort er echt wel in. Wat heb ik daar nachtmerrie’s van gehad toen ik die in mijn tienertijd voor het eerst zag! The mist en Dr. sleep mogen er wat mij betreft uit. 🙂
  Mijn top 5:
  1. The Shining
  2. IT (1990)
  3. Misery
  4. Carrie (1976)
  5. Pet Sematary (1989)

  Beantwoorden
 2. Redelijk eens met je top 5. It part 2 hoort er inderdaad niet in thuis. Wat een verschil met deel 1 (in negatieve zin). Ik ben er persoonlijk nog steeds niet uit of ik de versie uit 1990 of It part 1 beter vind. Helaas vond ik Pennywise in deel 2 een stuk minder overtuigend. Daarom neig ik toch naar de Curry interpretatie.
  The Shining is ook mijn all time favorite. Strak op 1.

  Zelf heb ik ook nog een paar andere favorieten, vooral uit de oude doos:
  – Carrie (de originele uit ’76, niet dat misbaksel uit 2013)
  – Firestarter (met George C. Scott en van de regisseur van ‘Commando’ en ‘Class of 1984′)
  – Pet Sematary (ja, ook hier de oude uit ’89 en niet de verminking van 2019)

  Enfin, komt redelijk overeen met Kitty’s lijstje zie ik nu 🙂

  Beantwoorden
 3. It: Chapter 2… sja… het leek wel een compleet andere film. Maar It: Chapter One vond ik zeker erg goed en net iets beter als de miniserie. Maarja, als geheel ga ik dus ook eerder voor de miniserie.
  En ook Pet Sematary en Carrie ga ik voor de eerste verfilmingen.

  Maar een top 5 is lastig hoor, ik denk ook nog aan:
  – Secret Window met Johnny Depp
  – Children of the Corn
  – 1408

  Paar titels waarvan het alweer te lang geleden is dat ik ze heb gezien en mij niet helemaal meer bij staan:
  – Maximum Overdrive
  – The Dead Zone
  – The Stand

  En nog niet gezien zijn sowieso:
  – Desperation
  – The Dark Tower (ga ik waarschijnlijk ook niet doen)

  Maar ik zou als top 5 iets doen als:
  – Dr. Sleep
  – It
  – Misery
  – Carrie
  – The Shining

  Beantwoorden
 4. Vooral de vroegere verfilmingen zijn behoorlijk hit or miss (Langoliers of Tommyknockers? ooof, haha!) Goede top 5, ik ben blij dat The Mist erin staat, vind dat toch echt wel een ondergewaardeerde film. Ik sluit me verder ook aan dat IT (2017) zéér geslaagd was met een behoorlijk teleurstellend chapter 2.

  Beantwoorden
 5. Mijn favoriete boek is toch wel Salems lot
  Volgens mij is er een film en mini serie over gemaakt.
  Die film uit de jaren tachtig had zo’n witte angstaanjagende vampier op de kaft. De film zelf was echt bagger. De miniserie was wel oké maar had niet de sfeer van het boek

  Beantwoorden

Plaats een reactie