Het is herfst! 5x griezelen met ‘folk horror’

Het is herfst! Nu de temperaturen langzaam zakken, de bladeren van de bomen vallen en de dagen korter worden is het hoog tijd om op de bank te kruipen voor een goede horrorfilm. In deze herfstige top 5 zetten we de zogenaamde folkhorror in de spotlight: horror die uitgaat van volkslegendes, de natuur, oude mythologieën en godsdiensten. Het genre kwam op gang in de jaren ’70 met films als The Wicker Man, maar is de laatste jaren ook weer hélemaal terug. Hier zijn 5 folkhorrorfilms om het nieuwe seizoen in te luiden!

5. The Ritual (2017)

In deze Britse horrorfilm uit 2017 gaan vier vrienden ter nagedachtenis van een overleden vriend op een hike in de Zweedse natuur. Hoewel de trip goed begint, beginnen de elementen al snel tegen hen te werken. Wanneer de groep een kortere weg door het woud proberen te vinden, stuiten ze op steeds meer tekenen dat ze zich in het territorium van een heidense cult bevinden. En misschien nog wel iets gevaarlijkers…

The Ritual is een uitstekend staaltje moderne folkhorror, die zelfs met een wat lager budget een spannend verhaal weet neer te zetten met wortels in de Germaanse mythologie. The Ritual is te zien op Netflix.

4. The Blair Witch Project (1999)

The Blair Witch Project was dé trendsetter in found footage-films: films die bewust amateuristisch gefilmd zijn om realisme na te bootsen. In The Blair Witch Project gaat een groep studenten het bos in om een documentaire te filmen over de Blair Witch; een heks die volgens de overlevering in de regio Black Hills in Maryland zou wonen. Na eerst de inwoners geïnterviewd te hebben over hun kennis, trekken ze met goede moed het bos in. De route blijkt al snel ingewikkelder dan gedacht, en wanneer ze verdwaald beginnen te raken blijkt de heks misschien toch meer dan alleen een legende te zijn…

The Blair Witch Project is inmiddels een terechte cultklassieker geworden. Met het realistische acteer- en camerawerk voelt deze film alsof je naar echte gebeurtenissen kijkt en er zelf naast staat. Met een aantal scènes die iconisch zijn geworden in het genre is dit misschien wel de engste film op de lijst als het op puur horrorgehalte aankomt!

3. The Wicker Man (1974)

The Wicker Man is misschien wel dé definiërende film van folkhorrorgenre. Politieagent Neil Howie wordt naar een afgelegen eiland aan de Schotse kust gestuurd om de verdwijning van een jong meisje na te gaan. De gelovige Howie is verafschuwd als hij ontdekt dat de bevolking op het eiland nog in het geheim de heidense Keltische goden aanbidt. Op zijn zoektocht naar het missende meisje lijkt iedereen die hij tegenkomt zijn opsporing tegen te werken, en begint hij te vermoeden dat het volledige dorp tegen hem samenspant.

Van The Wicker Man bestaat natuurlijk ook de remake uit 2006 met Nicolas Cage in de hoofdrol. Zonder hier al teveel woorden aan vuil te maken: sla hem over en kijk het origineel, die voor een film uit 1974 nog zeer de moeite waard is!

2. Midsommar (2019)

Regisseur Ari Aster maakte in 2018 grote indruk met Hereditary, zijn debuutfilm en volgens velen één van de beste en engste horrorfilms aller tijden. Een jaar later was hij terug met Midsommar, een nieuwe folkhorror die zich bijna volledig in het daglicht afspeelt. In Midsommar volgen we Dani (Florence Pugh), een meisje dat met een groep kennissen op reis gaat naar een Zweedse gemeenschap waar één van hen vandaan komt. Na een warme ontvangst nemen de aanvankelijk onschuldige festiviteiten en rituelen waar de gasten aan meedoen een wending naar het gruwelijke en bizarre.

Midsommar is één van de beste folkhorrorfilms van deze tijd, maar bevat ook zeer heftige en aangrijpende scènes en thematiek rond verlies, rouw en relatieproblemen. De film is absoluut het kijken waard, maar een korte waarschuwing: het is niet zomaar een avondje griezelen, en zelfs voor doorgewinterde horrorliefhebbers is het misschien slim om voor een romantische date night iets anders aan te zetten.

1. The Witch (2015)

Robert Eggers is naast Ari Aster misschien wel de meest veelbelovende nieuwe horrorregisseur in het circuit. Zijn meest recente film The Lighthouse uit 2019 kreeg geweldige recensies en is tevens een dikke aanrader, maar hiervoor al heeft hij met zijn debuut The Witch uit 2015 één van de beste folkhorrors aller tijden neergezet.

In The Witch wordt in 17e eeuw in New England een familie uit hun kolonie verbannen over een religieus dispuut. Op aansporing van hun vader (Ralph Ineson) vestigen ze zich in een boerderij aan de rand van het bos en proberen hier wanhopig een nieuw bestaan op te bouwen. Maar duistere krachten lijken overal aan het werk te zijn, en wanneer hun pasgeboren zoon verdwijnt begint het gezin door de paniek en het wantrouwen langzaam maar zeker uit elkaar te vallen. Is het een straf van God, of oefent de Duivel zelf zijn invloed uit?

The Witch is een geweldig hoogtepunt van atmosferische horror. De film is alleen in natuurlijk licht gefilmd en alle kostuums, sets en dialogen zijn historisch accuraat (hoewel je waarschijnlijk wel ondertiteling nodig hebt). Dit alles maakt The Witch tot een film die druipt van de sfeer. Eén van de beste, origineelste en meest ondergewaardeerde horrorfilms van de afgelopen jaren!

[wpdiscuz-feedback id=”o2t9clr7lr” question=”Welke folkhorror raadt jij aan?” opened=”1″]<strong>Hebben wij een film gemist die écht in de top 5 had gemoeten? Laat het ons weten in de reacties!</strong>[/wpdiscuz-feedback]

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

7 gedachten over “Het is herfst! 5x griezelen met ‘folk horror’”

  1. Ik vind zelf dat Willow Creek, dat de Bigfoot legende behandeld, hier wellicht ook wel een plaatsje verdient. Het is een film met een hoog Blair Witch gehalte en doodeng terwijl je, net als in Blair Witch, bijna niets ziet. Geregisseerd door Bobcat Goldthwait, ook bekend als de man met die rare stem uit diverse Police Academy films 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie