Nóg 5 ‘hidden gem’ indie horrorgames

Het is weer sneller donker buiten, het weer is guur en onze favoriete tijd van het jaar komt er weer aan. Halloween staat voor de deur en dat is voor vele mensen reden om in de bijzonder diverse wereld van horrorvideogames te duiken. Probeer dit jaar eens met alle Halloween griezel sales wat toffe indie games op te pakken. Vorig jaar maakte ik al een lijst met fantastische verborgen schatten van indie horrorgames. Speciaal voor Halloween dit jaar nu het vervolg. Hier zijn nog eens vijf fantastische en diverse horrortitels die je voor een peulenschil (of zelfs gratis) kan oppikken dit jaar.

Dusk (David Szymanski, 2018)

Dusk is een supersnelle, toffe en gore first-person shooter met een oldschool jasje dat ons doet denken aan de eerste Quake games en natuurlijk Blood. In Dusk speel je een schatzoeker die terecht komt in de meest verkeerde achterhoek van de VS: het kleine stadje Dusk vol hillbilly cultists, black ops soldaten en creepy monsters. Daar is ook alles mee gezegd denk ik? Hak, schiet, knal en blaas je weg door het drietal creepy en minimalistisch weergegeven episodes en kom erachter welk geheim nou echt schuilt onder het afgelegen dorp. Ook een pluspunt: de soundtrack wisselt af van mega atmosferische ambient tot vegende metal ala Doom Eternal. Awesome.

Darkestville Castle (Epic Llama, 2017)

Horror als genre in games kun je net zo kort en breed trekken zoals je dat ook met films kan doen. Niet alles hoeft huiveringwekkend of bruut te zijn. Zo maakte ik onlangs kennis met Sid, de demoon van het stadje Darkestville in Darkestville Castle en ging ik een hilarisch spooky ‘point and click’ avontuur tegemoet. De game is op zijn zachts gezegd enorm geïnspireerd door Lucasarts adventure klassiekers, en dan met name The Curse of Monkey Island. Combineer dit met een luchtige Halloween-achtige sfeer zoals The Nightmare Before Christmas en dan heb je bijzonder coole game te pakken. Darkestville Castle uit deze invloeden misschien iets te opvallend en makkelijk, maar als je geïnspireerd ben door zulke fantastische titels, dan maakt dat toch echt niet uit?

Murder House (Puppet Combo, 2020)

Murder House kwam op de valreep voor Halloween uit vorig jaar en viel mij vooral in op vanwege de unieke visuals, de game ziet er namelijk uit en speelt ook als een echte PS1 survival horror titel. Ontwikkelaar Puppet Combo is berucht als maker van allerlei luide retro-styled games vol heftige jumpscares maar bij Murder House viel me dat nog goed mee. Wat me vooral bijbleef is dat de art direction van de game fanstastisch meewerkt om het een echte ongemakkelijk creepy vibe te geven. Je hebt soms eerder het gevoel dat je een snuff-film op videoband kijkt dan dat je een clunky (in de beste zin) survival horrorgame aan het spelen bent. Murder House is net zoveel campy fun als dat het oprecht heel eng is.

The Cat Lady (Harvester Games, 2012)

Weer zo’n super sfeervolle en prachtig vormgegeven adventure game. Ik krijg er persoonlijk niet genoeg van. In The Cat Lady speel je Susan, een depressieve dame die alleen woont en vaakt worstelt met het idee dat ze misschien beter dood is als levend. Op een dag gaan er vreemde krachten aan het werk en ontdek je samen met Susan op zoek naar een nieuwe wil om te leven. The Cat Lady moet het hebben van een fantastisch design en ontzettend goedgeschreven verhaal. Soms voelt de game aan als een soort ‘point and click’ Silent Hill, en dat is zeer zeker niet het minste compliment.

SCP Containment Breach (Joonas Rikkonnen, 2012)

Gebaseerd op de populaire ‘creepy pasta’ website The SCP Foundation speel je in deze game een arme ziel die de ongelukkige taak heeft een cel schoon te maken die een ontzettend gevaarlijke entiteit schuil houdt genaamd SCP-173, beter bekend als The Sculpture. Natuurlijk gaat er alles fout en kom jij terecht in een ware meltdown. In de geheime faciliteit waar je je in bevind vinden meerdere ‘containment breaches’ plaats waardoor een tal bovennatuurlijke monsters, entiteiten, objecten en meer vrijkomen. Wat is jouw taak? Overleven, niks of niemand meer vertrouwen en bovenal: niet met je ogen knipperen. SCP: Containment Breach is super tof, super creepy, heel innovatief en desalniettemin helemaal gratis.  

Nog niet genoeg? Check ook het eerste deel van deze reeks én mijn stuk over Lovecraftiaanse games voor nog veel meer indie aanraders. Je kunt De Nachtvlinders nu ook volgen op Steam. Wat zijn jullie favorieten?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Nóg 5 ‘hidden gem’ indie horrorgames”

Plaats een reactie