Top 5: ID4 – God Bless Bloody America!

Feest, vuurwerk, barbeques en parades. Amerikanen vieren vandaag Independence Day (ID4), ook wel bekend als Onafhankelijkheidsdag/ The Fourth of July.. Zo nationalistisch als de Amerikanen zijn, gaat de vlag natuurlijk ook uit. Goed moment om in de Amerikaanse filmgeschiedenis te duiken voor een top 5 ‘Independance Day’ in horror.

Freddy & Jason 4th Of July 👹 🇺🇸 | Horror movie art, Horror art ...

#5 The Bay (2012)

The Bay is een Amerikaanse found footage-horrorfilm geregisseerd door Barry Levinson en geschreven door Michael Wallach.

The Bay speelt zich af in de stad Claridge, Maryland aan de Chesapeake Bay. Op 4 juli 2009, tijdens het jaarlijkse krabfestival vertonen steeds meer inwoners in het stadje ziekteverschijnselen, rode uitslag en daaruit voortkomende interne bloedingen. Wanneer twee Franse wetenschappers een zeer hoog niveau aan toxiciteit in het water ontdekken, proberen ze de burgemeester te waarschuwen maar hij weigert om voor paniek te zorgen in het stadje. Als gevolg hiervan breekt er een ongekende ecologische ramp uit waardoor de mensen van Chesapeake Bay gastheer worden van parasieten die de controle over hun gedachten, en uiteindelijk hun lichaam, overnemen.

Lees hier onze recensie

#4 I Know What You Did Last Summer (1997)

I Know What You Did Last Summer is een Amerikaanse horrorfilm die is geregisseerd door Jim Gelesspie en werd geproduceerd door de scenarist Kevin Williamson.

De film begint op 4 juli 1996, als een viertal tieners, op hun eindexamenavond dronken naar huis rijdt. Hierbij veroorzaken ze een ongeluk waarbij ze een voetganger aanrijden. Ze weten niet wat ze met de situatie aan moeten en besluiten het lichaam in zee te dumpen. Een jaar later, terwijl iedereen is verder gegaan met zijn of haar leven, beginnen de vier vrienden één voor één berichten te krijgen van iemand die zegt te weten wat er zich de vorige zomer allemaal heeft afgespeeld. En dan beginnen er doden te vallen…

#3 The Return of the Living Dead (1985)

The Return of the Living Dead is een Amerikaanse horror-/komediefilm die werd geschreven en geregisseerd door Dan O’Bannon.

In de nacht van 3 juli op 4 juli 1984 besluit Frank (James Karen), de baas van Uneeda Medical Supply, een opslagbedrijf voor medische spullen, zijn nieuwe medewerker Freddy (Thom Mathews) in te werken. Frank probeert de jonge Freddy al gauw de schrik aan te jagen door hem te vertellen dat het verhaal van Night of the Living dead op waarheid is gebaseerd. Sterker nog: bij hen in de kelder staat een vat met overblijfselen van een legerexperiment dat destijds de aanleiding vormde voor de zombie-uitbraak. Wanneer de twee een kijkje gaan nemen loopt het mis. Het gas (2-3-4-Trioxin) ontsnapt uit het vat en verspreidt zich via de luchtkokers waarop de doden tot leven komen met maar één gerecht op hun menu: ‘BRAAAAAIINNNSS!!’

#2 Cape Fear (1991)

Cape Fear is een film uit 1991 van regisseur Martin Scorsese. De film is adaptatie van de gelijknamige thriller uit 1962.

Na 14 jaar voor mishandeling komt psychopaat Max Cady (Robert deNiro) weer op vrije voeten, en hij heeft slechts een doel voor ogen: wraak nemen op zijn advocaat Sam Bowden, die volgens hem verantwoordelijk is voor zijn lange gevangenisstraf. Hij richt zich tot het steeds banger wordende gezin van Bowden. Om zijn familie te beschermen rest Bowden slechts een weg: het recht in eigen handen nemen.

Tijdens een scene is Cady de vrouw van Bowden (Jessica Lange) aan het stalken. Op de achtergrond wordt vuurwerk afgestoken om ID4 te vieren.

#1 Jaws (1975)

Jaws is een Amerikaanse thriller-/horrorfilm uit 1975 naar het gelijknamige boek van Peter Benchley. De film werd geregisseerd door Steven Spielberg en won 3 Oscars.

Wanneer het vredige badplaatsje Amity rondom de festiviteiten van ID4 geterroriseerd wordt door een bloeddorstige grote witte haai, slaan de commissaris (Roy Scheider), een jonge marinebioloog (Richard Dreyfuss) en een ruwe haaienjager (Robert Shaw) wanhopig de handen in elkaar om het monster te vernietigen voor het opnieuw kan toeslaan.

Lees hier onze recensie

Voor welke film zouden jullie vuurwerk afsteken? Laat het ons weten!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Top 5: ID4 – God Bless Bloody America!”

  1. Van een paar films wist ik niet eens meer dat ze eigenlijk op of rond 4 juli speelden 🙂
    Zelf moet ik altijd gelijk denken aan “Independence Day”, maar dat is misschien net wat te SF voor deze site.
    Ik vind Top vijf altijd leuk en deze is daar geen uitzondering op.

    Beantwoorden

Plaats een reactie