Top 5 survival horrorgames die we helemaal zijn vergeten

Dankzij de recent aangekondigde reboot van Alone in the Dark was ik blij verrast dat niet iedereen tegenwoordig de eerste Resident Evil ziet als de granddaddy van survival horrorgames, hoe goed die ook is. Ik dacht zelf dat Alone in the Dark door de tand des tijds opgeslokt was en collectief was vergeten. Niet dus. Dat zat me echter wel aan het denken. Er was in de 90s en begin 00s een giga stormvloed van survival horrorgames. Deze games, vaak oneerbiedig bestempelt als Resident Evil of Silent Hill klonen, kwamen en gaan. Toch zaten er een hoop interessante titels tussen en het zou je nog verbazen hoeveel bekende IPs een eigen survival horrorgame hadden. Totaal over het hoofd gezien, dit is de top 5 survival horrorgames die we helemaal zijn vergeten.

5. Haunting Ground (PS2) Capcom, 2005

Okee, Haunting Ground is misschien niet de meest obscure survival horrortitel uit deze lijst. De vergetelheid stamt vooral vanwege het feit dat de game vaak wordt overschaduwd door de Clock Tower reeks. Gezien de vele overeenkomsten is de vergelijking nogal snel gemaakt. Toch wist Haunting Ground iets unieks neer te zetten doordat protagonist Fiona in het spel al snel hond Hewie als metgezel krijgt. Hewie maakt het gestalkt worden door monsterachtige krachten in een duister kasteel net wat minder eng. Wel zorgt het er voor dat de speler extra voorzichtig is om niks met de trouwe viervoeter te laten gebeuren. Haunting Ground kwam redelijk laat uit in de survival horror boom en verkocht ook niet al de denderend. Niks wat meehelpt om de game minder obscuur te maken.

4. Deep Fear (Sega Saturn), Sega, 1998

Recht in het hard van de ‘gouden’ survival horrorgolf kwam Deep Fear, een horrorgame die zich afspeelt in een onderzoekslab op de bodem van de Stille Oceaan. Geen slechte setting en tevens was het verhaal ook net b-movie gek genoeg om lekker in op te gaan. De game had zelfs een coole unieke mechanic waarbij je in iedere ruimte rekening moet houden met het steeds lager gehalte aan zuurstof. Waarom vergeten we Deep Fear dan steeds? Het feit dat de game een paar maanden na Resident Evil 2, een van de meest invloedrijke horrorgames ooit, uitkwam hielp waarschijnlijk niet mee. Tevens was Deep Fear de laatste game die uitkwam in Europa op de minder dan succesvolle Sega Saturn en daarmee ook nog eens een exclusive was.

3. The X-Files: Resist or Serve (PS2), Vivendi/Black Ops Entertainment, 2004

Wist je dat er een heuse survival horrorgame is gebaseerd op The X-Files? Als het antwoord nee is, dan ben je niet alleen. Twee jaar na de (toen voorlopige) finale van de originele serie verscheen er op Playstation 2 The X-Files: Resist or Serve. De game speelt zich tijdens seizoen 7 van de televisieshow en presenteert het verhaal als drie ‘verloren’ afleveringen, en ja dat is inclusief de iconische showopening. In de eerste ‘aflevering’, genaamd Renascence, snoept de game nog heel erg van inmiddels hele bekende survival horrorgame tropes. Denk hierbij aan zombies en een duister verlaten dorp. In de tweede en derde aflevering, respectievelijk Resonance en Reckoning, komen we in een stroomversnelling. Nu toont de game die unieke flair die we gewend zijn van de show. Leuk is ook zowel David Duchovny als Gillian Anderson zelfs na 9 seizoenen van de show toch even terug zijn gekeerd om hier de voice acting te doen voor Mulder en Scully.

2. Ecstatica (PC/MS-DOS), Psygnosis/Andrew Spencer Studios, 1994

Hier is een hot take: Ecstatica was Resident Evil: Village 27 jaar vóór Resident Evil: Village. Okee misschien een beetje flauw, maar voor een game die bestempeld werd als een ‘gewone’ 3D action/adventure titel vond ik hem destijds dood en doodeng. Nu, bijna 30 jaar later, is er nog altijd iets mysterieus en griezelig aan deze game. Dit is desondanks je de polygons bijna op één hand tellen. In Ecstatica volgen we een reiziger in het dorpje Tirich in het jaar 928 stopt om proviand te halen. Daar begint de ellende. Vanaf moment één wordt je al gestalkt, achtervolgd en mishandeld door allerlei monsters. Een grote weerwolf is het middelpunt van je miserie. Beetje bij beetje moet je het mysterie van al het dood en verderf in Tirich op zien te lossen. Erg ruw om naar te kijken en een flinke dosis aan raar, ja. Maar is dat waarom we Ecstatica hadden moeten vergeten? Nee.

1. Blair Witch Volume I, II en III (PC/Windows), Take Two/diverse studios, 2000/2001

Wist je dat er een heuse survival horrorgame is gebaseerd op The Blair Witch Project? En nee ik bedoel niet de best wel coole Blair Witch game uit 2019. Daarbij ook nog eens de verrassing dat we niet spreken van één Blair Witch survival horrorgame maar drie (!) stuks die allemaal binnen een jaar van elkaar zijn uitgekomen. Blair Witch Volume I: Rustin Parr volgt wetenschapper Elspeth Holiday in haar onderzoek naar de gebeurtenissen rondom Rustin Parr en zijn supercreepy huis in de jaren 40. In Blair Witch Volume II: The Legend of Coffin Rock volgen we een soldaat in de Amerikaanse burgeroorlog die verdwaald raakt in het beruchte bos en in Blair Witch Volume 3: The Elly Kedward Tale gaan we helemaal terug naar de 18de eeuw om de origin story van de heks te achterhalen. Drie unieke verhalen in deze creepy setting die standalone gespeeld konden worden of als één groot verhaal. Waarom zijn we deze vergeten? We kunnen slechts speculeren: Misschien zijn drie gelijke games in één jaar tijd een beetje overkill voor de meesten. Misschien kwam het omdat de games gewoonweg niet echt heel goed waren? Het kan ook zijn omdat we collectief de vervolgfilm Blair Witch 2: Book of Shadows (terecht) verafschuwde en daarom alle interesse in de franchise verloren.Was het misschien omdat de games gesandwiched zaten tussen releases zoals Resident Evil 3, Silent Hill, Fatal Frame en Silent Hill 2, enkele van de allerbeste survival horrorgames ooit. Ook was de PC niet echt het platform der keuze voor de survival horrorliefhebber… Ja okee, zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik snap deze wel.

Heb jij één of meerdere van de bovenstaande games gespeeld? En welke games missen we nog? Laat het ons weten in de comments!

Interessant artikel?

2 gedachten over “Top 5 survival horrorgames die we helemaal zijn vergeten”

  1. Wat een leuk artikel! Dat zijn zeker vergeten pareltjes die je noemt, ik heb spontaan zin om ze op te zoeken op GOG om te kijken of ze nog te spelen zijn. Ik was met Deep Fear even in de war met Cold Fear (PS2), dat was ook eentje die mij al heel vroeg de nekharen overeind liet staan.
    Welke ook het vernoemen waard is, is Obscure voor de originele Xbox. Geweldig spel met een dikke knipoog aan films zoals Scream en The Faculty.

    Beantwoorden
    • Thanks, Sander! Obscure is inderdaad ook gaaf, Cold Fear ga ik nog moeten checken. Ik kwam o.a. op het idee voor het artikel aangezien ik een hoop van deze onbekende (obscure haha) games zelf heb rondliggen in mijn collectie, op Deep Fear na. Jammer genoeg heeft GOG geen van bovenstaande, maar ik meen dat Ecstatica wel ondertussen abandonware is. Met Dosbox en een google search zou je die iig al kunnen checken 😉

      Beantwoorden

Plaats een reactie