Recensie: Tower Block (James Nunn, Ronnie Thompson 2012)

Tower BlockHoewel de Britse horror zich de afgelopen decennia (teveel) heeft laten beïnvloeden door Amerikaanse horror, zien we dat hij de laatste jaren zijn eigen identiteit weer heeft teruggevonden. Films als Cockneys vs Zombies (2012) en Attack The Block (2011) zijn goede voorbeelden van horrorfilms waarin de Britse cultuur (hoe grimmig ook) een belangrijke rol speelt.

Net zoals Attack The Block speelt ook Tower Block zich af in een door straatbendes geterroriseerde woonwijk met mistroostige hoogbouw. Misdaad viert hoogtij en de bewoners staan het oogluikend toe. Ook als op een avond een jongen dood wordt geslagen in het flatgebouw Serenity House, trekt niemand zijn mond open. Het is dan ook niet verbazingwekkend als een aantal maanden later besloten wordt de deprimerende flats tegen de vlakte te gooien om plaats te maken voor leukere woningen. Serenity House is bijna helemaal leeg, op een aantal bewoners na, lekker rustig zou je zeggen, ware het niet dat een scherpschutter het gemunt heeft op de resterende bewoners. Het bonte gezelschap moet de krachten bundelen om aan de sniper te ontkomen die nog heel wat onaangename verrassingen voor ze in petto heeft.

Tower Block is niet een verrassende film, zo doet hij bijvoorbeeld denken aan Phone Booth (2002), ook is Tower Block hier en daar voorspelbaar, desondanks zitten er wel een paar leuke schrikmomenten in. Voor de die-hard horrorfan is het gegeven van een sniper misschien iets te tam, en de film bevat niet veel gore, desalniettemin zou ik hem niet gelijk afschrijven. Het acteerwerk is okay, en er zitten wel wat bekende koppen in, zoals Sheridan Smith (Two Pints of Lager and a Packet of Crisps) als Becky, Russell Tovey (Being Human) als Paul en Ralph Brown (Alien 3) als Neville.

Tower Block

Ook het script van James Moran en de regie van James Nunn en Ronnie Thompson zijn niet verkeerd. Moran schreef eerder o.a. de screenplay voor Severance (2006) en Cockneys vs Zombies, ook is hij schrijver van Silent Night of the Living Dead dat nu in preproductie is. James Nunn werkte eerder mee aan Cockneys vs Zombies en Strippers vs Werewolves (2012).

Een flatgebouw als horrorlocatie is een aangemane afwisseling op afgelegen dorpjes en verlaten bossen. Dat ‘council estates’ zich goed lenen voor thrillers en horrorfilms bleek al uit de films Harry Brown (2009) en Attack The Block. Tower Block doet best wel denken aan Attack The Block, beide films laten goed de grimmige realiteit van dit soort achterbuurten zien, maar Tower Block zat naar mijn mening beter in elkaar, daar kan geen Nick Frost tegenop. Voor wie nog meer nieuwe ‘council estate horror’ wil zien is er ook nog Citadel (2012) en Comedown (2012) aan die laatste werkte James Nunn eveneens mee.

Bloody Mary proefnotitie: Net als Engels etend; niet verrassend, wel vullend!
Tower Block is nu verkrijgbaar op DVD.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Tower Block (James Nunn, Ronnie Thompson 2012)”

Plaats een reactie