Trailer ‘The Devil´s Doorway’ belooft meer katholieke horror

Het katholieke geloof, en vooral haar materiële uiting, is vaak onderwerp geweest van horrorfilms. Recente voorbeelden zijn The Conjuring en The Nun (waarvan de eerste trailer recentelijk is verschenen). Rondvliegende schrijnen, omgekeerde kruizen en schimmige kerken: ook in de trailer van The Devil´s Doorway ontbreken deze zaken niet.

In de herfst van 1960 worden paters Thomas Riley en John Thornton vanuit het Vaticaan naar Ierland gestuurd, waar zij een miraculeuze gebeurtenis moeten onderzoeken. Deze gebeurtenis heeft zich voltrokken in een ´toevluchtsoord´ voor vrouwen. Deze oorden werden ´Magadelene Laundries´ genoemd. Vrouwen die hier terecht kwamen waren veelal prostituees, wees, ongetrouwde zwangere vrouwen en mentaal verwarden.

THE DEVIL'S DOORWAY (2018) Official Trailer (HD)

Volgens de trailer bestonden deze ´Magdalene Laundries´ gedurende een periode van 200 jaar in Ierland. Ze hebben ook in het echt bestaan (van de 18e tot de 20e eeuw), en de rapporten die zijn geschreven rondom dit fenomeen zijn niet mals.  Zo zijn er naast de instituties massagraven van minstens 150 lichamen ontdekt, en zouden de vrouwen systematisch misbruikt en mishandeld worden. Een horrorscenario om van te gruwelen.

Uit de trailer spreekt dat we Riley en Thornton volgen op een onderzoek in één van deze Magdalene Laundries. De beelden zijn afkomstig van een camera die Riley en Thornton zelf gebruiken. Het hanteren van de camera door de acteurs is geen vreemd verschijnsel meer in horrorland (denk bijv. aan CloverfieldAs Above So Below, Grave Encounters en REC). Het bijzondere aan deze film is dat het zich afspeelt in 1960, toen camera´s dus nog niet zo ver in ontwikkeling waren als tijdens de films die ik hierboven genoemd heb. Het is meer vintage. Dit geeft echter een extra dimensie aan de horror, gezien de beelden veel natuurgetrouwer binnen lijken te komen.

Afgezien van een aantal goedkope jumpscares, ziet de film er veelbelovend uit. Vooral de bombastische, kerkelijke muziek geeft een film een donker karakter. De release staat gepland op 13 juli 2018 in de VS, waarna het zich zal verspreiden via diverse online mediaplatformen. Mocht je dus niet kunnen wachten op de kerkelijke horror van The Nun, dan vormt The Devil´s Doorway een goede onderbreking. Kun je alsnog niet genoeg krijgen van dit soort heilige horror? Kijk dan de TV-serie Sinners (2002), die ook over deze Magdalene Laundries gaat.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Trailer ‘The Devil´s Doorway’ belooft meer katholieke horror”

  1. De trailer oogt sfeervol en retro.En dat is positief.
    Als ze het katholieke geloof als thema gebruiken om een interessant verhaal te vertellen is het goed.
    Van films met een overduidelijke religieuze boodschap ben ik minder gediend.

    Beantwoorden

Plaats een reactie