A Very Bloody Christmas! 5 alternatieve kijktips voor Kerst:

Een moment uit de horrorfilm Santa's Slay (2005) met daarin twee mensen verkleed als kerstman.

Met de Nederlandse release van Rare Exports is is het leuk om eens te kijken welke alternatieve AXE-mas-films we kunnen kijken. In tegenstelling tot Halloween-horror is de spoeling ‘holly horror’ behoorlijk dun.

Je hebt Silent Night, Deadly Night (1984) en diens 4 sequels (1987, 1989, 1990, 1991), Black Christmas uit 1974 en de remake uit 2006. Silent Night, Bloody Night (1974), You Better Watch Out (1980), Gremlins (1984) en Santa Claws (1996) mogen natuurlijk ook niet ontbreken, al hebben ze niet mijn voorkeur. Dit zijn mijn favorieten voor een koude Kerstavond:

Santa’s Slay (2005)

Santa's Slay - Trailer

Santa’s Slay valt in de categorie horrorkomedie en daar hou ik wel van. Dat Santa eigenlijk Satan is, wordt al duidelijk in de geniale openingsscene waar onder andere Chris Kattan, Fran Drescher en James Caan op hilarische wijze worden afgeslacht.

Deze Kerstman is geen goedmoedige dikzak, maar een afgetrainde beul. Het feit dat deze rol gespeeld wordt door worstelaar Bill Goldberg geeft zeker extra cachet aan de film. De regie is in handen van David Steiman, voormalig assistent van BrettRatner, die de film produceerde.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€38,99)
Santa's Slay 2005

Tales from the Crypt: And All Through the House (1972)

And All Through The House movie trailer

Kerstliefhebbers zouden deze aflevering moeten kijken vanwege de unieke manier waarop het kerstthema wordt gebruikt in een horrorverhaal. De film maakt gebruik van de klassieke kerstman-symbolen en -tradities, maar draait ze op een sinister manier om om een spannend en angstaanjagend verhaal te creëren. Als je op zoek bent naar een nieuwe manier om kerst te vieren en een liefhebber bent van horror, kan “Tales from the Crypt: And All Through the House” een leuke film zijn om te kijken.

Tales From The Crypt – The Complete Series [import]

Verkrijgbaar bij:

bol.com

A Christmas Carol (verschillende versies)

Christmas Carol 1984

Hoewel A Christmas Carol door velen wordt gezien als een fijne Kerstvertelling, is het van oorsprong toch echt een spookverhaal. Vooral het eerste hoofdstuk bevat een aantal enge elementen, bijvoorbeeld als de geest van Jacob Marley, Ebenezer Scrooge bezoekt. En hoewel de ‘Ghost of Christmas Past’ en ‘Ghost of ChristmasPresent’ uiteindelijk wel meevallen, is de ‘Ghost of Christmas Yet To Come’ absoluut een onaangenaam type.

Het is dan ook zeker de moeite waard om een van de vele verfilmingen te bekijken, zoals die uit 1984 met George C. Scott of die uit 1999 met Patrick Stewart. Vermijd echter de musical versie met Kelse Grammer!

A Christmas Carol - Trailer (HD) (1984)
A Christmas Carol (1999) || Carol of the Bells

Rare Exports (2010)

Rare Exports : A Christmas Tale | trailer #1 US (2010)

De bedrieglijke humor van de verklaring van deze mythe is daarbij zwarter dan de nacht en het bloed is roder dan de puntmuts van de Kerstman. Het is opnieuw een hoogtepunt uit het Hoge Noorden dat al snel een cultstatus zal weten te bereiken…

Diep onder het bevroren ijs van de Finse bergen sluimert het oeroude geheim van de echte Kerstman. Tot dat moment dan, want de louche Riley (Per Christian Ellefsen) en zijn Amerikaanse mijnonderneming voeren in de berg achter het dorp niet alleen maar proefboringen uit. 

Doctor Who Christmas Special

Doctor Who Christmas Special

Eerste Kerstdag 19:00 BBC1
Sinds 2005 trakteert de BBC ons elke Kerst op een Doctor Who Christmas Special en die kunnen behoorlijk creepy zijn. Kerstmannen, Kerstbomen en Kerstengelen worden ineens moordmachines die het op de mensheid hebben voorzien. Niks geen vrede op aarde, maar ‘Exterminate!’.

Doctor Who – A Christmas Carol (DVD)

Verkrijgbaar bij:

bol.com

In de Kerstspecials zijn vaak opvallende gastacteurs te zien, zoals Kylie Minogue in The Voyage Of The Damned. Dit jaar (2010) is die rol weggelegd voor Michael Gambon, en als ik zeg dat deze Doctor Who Kerstspecial A Christmas Carol heet, dan weet je vast wel welke rol hij gaat spelen!

A Very Bloody Christmas Everyone!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

7 gedachten over “A Very Bloody Christmas! 5 alternatieve kijktips voor Kerst:”

 1. Santa’s Slay (2005) hahaha ken me die film nog wel herrinneren ja. Was wel een erg flauwe film van wat ik me nog kan herrinneren

  Ben erg benieuwd naar Santa Preys for X-mas (2010-?). Ik vind het idee van de film erg leuk gevonden.

  Beantwoorden
  • Ik mis ook de echte toffe films zoals Silent Night Deadly Night en Black Christmas. Of semi-horror films zoals Ghostbusters of Gremlins maar die wel die sfeer hebben van kerst. De films in deze lijst spreken me niet zo aan.

   Beantwoorden
 2. De aflevering ¨And All Through the House¨ van Tales of the Crypt (Season 1, Episode 2)
  Met Larry Drake als een Psycho killer in een kerstman outfit is leuk.

  Beantwoorden
 3. En vooral deze niet vergeten:

  Rare Export 2010

  Click here to display content from YouTube.
  Learn more in YouTube’s privacy policy.

  Beantwoorden

Plaats een reactie