Recensie: Wisseling van de Wacht (Stephen King)

Wat hebben vissen met horror te maken? Ook het derde deel van de trilogie rond seriemoordenaar Brady Hartsfield is gehuld in aantrekkelijke primaire kleuren en bezaait met vissen. Wanneer je het boek in de winkels ziet liggen, roept dit gelijk nieuwsgierigheid op: wat hebben deze waterwezens met dood te maken? Maar na een stuk in het boek gelezen te hebben, blijkt dat vissen en moord toch niet zo heel ver bij elkaar vandaan te liggen…

Wisseling van de Wacht - Stephen King‘Met Wisseling van de wacht sluit Stephen King zijn trilogie rondom gepensioneerd detective Bill Hodges en meervoudig moordenaar Brady Hartsfield af. Het boek is een vervolg op de gebeurtenissen in Mr. Mercedes, waarin Hartsfield acht mensen vermoordde en in een coma raakte, en De Eerlijke Vinder, waarin Hodges wordt herenigd met zijn oude detectivevrienden Jerome en Holly.
In het laatste deel worden Hodges en zijn collega’s andermaal geconfronteerd met moorden die gelinkt kunnen worden aan de Mercedesmoorden uit het eerste deel.’

Na effectief optreden van Bill Hodges en zijn kleurrijke team lijkt de seriemoordenaar gedoemd tot een leven als kasplantje. Maar elke lezer, die een beetje bekend is met het werk van Stephen King, weet dat schijn bedriegt. Zelfs een crimineel met een beperkt bewustzijn kan nog best veel schade aanrichten. En Hartsfield is eigenlijk niet de enige waar de gepensioneerde rechercheur Hodge tegen moet vechten. En dit geeft het boek naast horror en bovennatuurlijke elementen, ook een flinke dosis drama mee. Het leven is zeker niet altijd eerlijk en deze boodschap geeft King met dit boek duidelijk weer.

Ook in dit boek leven we naast Hodge ook weer mee met Holly en Jerome. Juist in ‘Wisseling van de Wacht’ is er meer ruimte voor Holly om haar karakter verder te ontwikkelen. Ze wordt sterker en leert van haar uitdagingen haar kracht te maken. Daarnaast weet King ook de personages uit de Mercedesmoord en de gebeurtenissen rondom het concert mooi te verweven in het verhaal. De slachtoffers van deze gebeurtenissen spelen ook een kleine maar onmisbare rol in het boek.

Ondanks dat het boek natuurlijk fictie is, stipt King een actueel thema aan, namelijk zelfmoord. In de voorgaande boeken maakte de lezer al kennis met Hartfields ongezonde fascinatie voor dit fenomeen. Hierin probeerde hij namelijk Hodge tot zelfmoord aan te zetten. In het nieuwe boek gaat de meervoudige moordenaar hierin nog een stapje verder. Doorspekt met paranormale elementen en een rol voor de vissen levert dit best angstaanjagende situaties op. De race tegen de klok, die zorgt voor een constante spanning in het verhaal. Wel jammer is, dat het hoe en waarom van de paranormale elementen door de auteur een beetje in het midden wordt gelaten. Maar misschien moeten we ook niet alles willen begrijpen.

Doordat het een derde deel van een trilogie is, is het boek lastig te lezen, zonder dat je de voorgaande delen kent. Er is namelijk veel achtergrondinformatie, die onmisbaar is om het verhaal optimaal te begrijpen. Wel staat het boek op zichzelf, wat wil zeggen, dat er sprake is van nieuwe moorden en er nieuwe karakters worden geïntroduceerd. ‘Wisseling van de Wacht’ heeft hierbij een duidelijk hoger paranormaal gehalte in vergelijking met zijn voorgangers. Hierbij wordt aan het einde van het boek duidelijk, dat de titel meerdere betekenissen heeft.

Concluderend is ‘Wisseling van de Wacht’ een waardige afsluiter van de trilogie over Bill Hodges en Brady Hartsfield. Opnieuw boeien de personages en weet King door een flinke dosis paranormale en horroraspecten het verhaal constant spannend te houden. Ten slotte legt het actuele thema de link met de wereld waarin we leven.

‘Wisseling van de Wacht’ is geschreven door Stephen King en het derde deel van een trilogie. Het boek is gepubliceerd door uitgever Luitingh Sijthoff en verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel en webwinkel.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Wisseling van de Wacht (Stephen King)”

Plaats een reactie