Getest: Amazon Nederland, een aanvulling voor shoppende geek?

Terwijl webwinkels blij zijn dat mensen in verband met COVID-19 meer binnen blijven en dus meer online aankopen doen, hadden we alleen één grote horror: Amazon start in Nederland. Vandaag is die angst werkelijkheid, Amazon.nl is hier. Maar wat biedt het de consument? En voornamelijk dan de horrorliefhebbers.

Wat is Amazon?

Amazon is allereerst een webwinkel én marktplaats, vergelijkbaar dus met een Bol.com, eigenlijk dus een online warenhuis waarin ze zowel producten zelf verkopen als andere verkopers toestaan. Amazon biedt ook voor €2,99 Prime aan. Dit is een soort abonnement waarbij je altijd gratis en snellere bezorging hebt. Ook krijg je hier Prime Video (hun Netflix-kloon) en Twitch Prime bij (hun gamestreamingplatform).

Aan de andere kant is Amazon een technologiebedrijf: Amazon Web Services. Veel websites, apps, streamingdienst en nieuwsbrieven zijn gebouwd op de techniek van dit bedrijf. De functies zijn er te veel om op te noemen en dit blijft enorm ontwikkelen. Dit gedeelte is voor de consument natuurlijk helemaal niet interessant.

Laten we webwinkel, de streamingdienst en Twitch één voor één bij langs gaan:

Webwinkel Amazon Nederland

Amazon.nl bestond al een paar jaar, maar hier werden alleen e-books verkocht voor de Amazon Kindle. Per vandaag is hier verandering in gekomen en is Amazon nu ook een compleet webwarenhuis in Nederland.

De meeste horrorfilmliefhebbers kopen vast regelmatig bij Bol.com of Zavvi.nl, maar moeten voor sommige releases van labels als Blue Underground, Arrow of Severin uitwijken naar de Amerikaanse Amazon of WowHD. Dat zou toch mooi zijn als dat uitgebreide aanbod hier ook beschikbaar zal zijn?

Het aanbod

Ik wil eigenlijk nog de Blue Underground-uitgaves van Dick Maas’ De Lift en Amsterdamned. Als ik zoek op Dick Maas bij Amazon.nl, dan vind ik allerlei Franse, Duitse films en soms een paar standaard Engelse versies. Geen Blue Underground, maar ook geen Nederlandse versies hiervan. Ook niet van Prooi of Sint.

Tweede poging, we zoeken nu een paar releases op van Arrow Video: Re-Animator en Ringu.
De Re-Animator blu-ray vinden we, maar is twee keer zo duur als bij WowHD. (35,50 tegen 17,57).
Helaas blijkt Ringu wel te vinden, maar is uitverkocht.

Nog één keer een film, de Nederlandse film Bumperkleef (aanrader!) is deze maand op DVD verschenen en vinden we tegen dezelfde prijs als bij Bol ook bij Amazon.

Ook nog een test met boeken. Deze maand is het nieuwe boek van Stephen King aangekondigd: Als het Bloedt (originele titel If it Bleeds). Deze is in het Nederlands nog nergens te reserveren, maar de Engelse versie vinden we bij Amazon alleen als Kindle e-book en zullen het fysieke exemplaar toch bij Bol moeten reserveren.

Conclusie Amazon.nl webwinkel

Amazon is wereldwijd actief met hun webwinkel en succesvol. In Nederland beginnen ze net. Wel is duidelijk dat ze nog flinke stappen moeten zetten om echt mee te doen, wat ze vast van plan zijn. Voorlopig houd ik het bij de vaste adressen.

Amazon Prime Video

Prime Video is als sinds december 2016 in Nederland verkrijgbaar, destijds schreef ik er dit artikel over. Destijds was Nederlandse ondertiteling nog niet overal bij beschikbaar en ondersteunde het geen Chromecast of Smart TV”s. Daar is inmiddels veel veranderd, net als met het aanbod van deze Netflix-kloon.

De app

Prime Video is onderdeel van het Prime-abonnement bij Amazon en kost slechts €2,99 per maand. De streamingdienst is te gebruiken via de website PrimeVideo.com, mobile apps & Chromecast, diverse smart tv’s (ik heb een Samsung uit 2013) en sinds kort ook via het KPN-kast (Menu -> On Demand -> Prime Video).

Wat direct opvalt is dat Prime Video een flink eenvoudigere vormgeving heeft dan de grootste streamingdienst, maar heel veel verschilt dit in het gebruik niet. Twee nadelen: De verschillende seizoenen van een serie zijn niet gegroepeerd, waardoor je soms in het verkeerde seizoen belandt en er is maar één gebruikersprofiel.

Het aanbod

Net als Netflix heeft Amazon een flink aantal eigen producties: Amazon Originals. Ze zijn hier echter wel iets eerlijker in, als iets exclusief via Prime Video in Nederland te zien is, maar niet door Amazon geproduceerd, dan noemen ze het geen Original.

Voor horrorliefhebbers zijn de Amazon Originals een aanrader: The Purge series, Lore, Good Omens, American Gods. Daarnaast bestaat het horroraanbod ook uit The Terror, NOS4A2, Fear the Walking Dead, The Exorcist en Preacher. En, ik waarschuw je, Supernatural tot en met seizoen 14. Daar komen sowieso binnenkort nog Truth Seekers (van Simon Pegg en Nick Frost) en The Walking Dead: World Beyond bij.

Ook qua scifi en fantasy is er veel te zien. Zelf kijk in nu The Man in the High Castle en Carnival Row, ik hoor goede verhalen over Star Trek: Picard en schijnt The Boys op een heerlijke manier over superhelden te gaan. En ook dit komt er binnenkort aan:

Tales From the Loop | Official Trailer

Het filmaanbod viel de vorige keer flink tegen, daar worden slechts kleine stapjes gemaakt. Je kunt nu kijken naar Jordan Peele’s Us, The Curse of La Llorona, Ma, Suspiria (2018), Godzilla King of the Monsters en Shaun of the Dead. Maargoed, iedereen zal vast ‘per ongeluk’ alle Harry Potter-films opnieuw gaan kijken. Het aanbod is nog steeds niet echt fantastisch.

Conclusie Amazon Prime Video

Het aanbod qua series is heerlijk. Op dit moment kijk ik zelfs met via Prime Video dan via Netflix. Zeker nu de dienst beschikbaar is op het KPN-kastje zap je er makkelijk naar toe. En af en toe pak je er een filmpje bij, ach die zie ik toch het liefst in de bioscoop. En voor slechts €2,99 (eerste maand zelfs gratis) zou ik dit niet laten liggen!

(Heb je al Prime Video via Amazon.de, dan kun je daar je abonnement naar Nederland verplaatsen en krijg je zelfs geld terug.)

Twitch Prime voordelen

Daarnaast is er nog Twitch.tv en Twitch Prime. Twitch.tv is een streamingplatform, hier kijk je geen films of series maar naar gamers die hun skills laten zien en tegelijkertijd chatten met het publiek (zelf doe ik dat ook wel eens). Het platform is helemaal gratis, voor de streamer en voor de kijkers. Maar toch is het een gigantische business en steunen veel kijkers de streamer met donaties of abonnementen.

Met Twitch Prime krijg je een aantal dingen extra.
– Je krijgt elke ~5 maand gratis games
– Je krijg elke maand gratis upgrades en DLC’s voor bepaalde games
– Je kunt maandelijks één abonnement geven aan een streamers

Gratis games van deze maand

Als ik nu kijk welke games ik inmiddels verzameld heb, zitten er niet echt toppers bij. Darksiders 2, Devil May Cry HD collection, Cultist Simulator en Layers of Fear om een paar te noemen. De DLC’s en upgrades zijn meestal voornamelijk cosmetische items, toch leuk als je de game toch al hebt.

Conclusie Twitch Prime

Het is een zeker leuk extraatje als je toch al Prime hebt. Maar los biedt het niet zo veel extra. Voorheen was met Prime ook heel Twitch vrij van advertenties, maar dit hebben ze recent gewijzigd.

Amazon.nl voor Horrorliefhebbers?

De grootste wijziging van vandaag is dat de webshop Amazon.nl veranderde van een ebook-shop naar een volledig webwarenhuis. Maar nog niet alle schappen zijn gevuld.

Amazon Prime is een erg fijne deal. In Amerika en Duitsland betaal je hier $12,99 en €7,99 voor, maar in Nederland is de prijs slechts €2,99. Want zelfs al zou je het niet gebruiken voor de gratis verzending, het is een erg goede deal voor de tv-series die je via Prime Video kan kijken.
Je bent gek als je die eerste maand gratis nu niet grijpt.

Conclusie: Eigenlijk is er dus niet zo veel veranderd vandaag.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Getest: Amazon Nederland, een aanvulling voor shoppende geek?”

 1. Mooie uitgebreide review, Frank. Waarvoor dank.

  Ik denk inderdaad dat er niet zoveel veranderd. Ik kocht sowieso al regelmatig wat bij verschillende Amazon winkels (UK, ES, FR en DE), maar eigenlijk alleen als het bij Bol niet te krijgen is of erg duur. Het is altijd wel even opletten of, en zo ja welke, ondertitels op een DVD / Blu-Ray zijn meegenomen. Amazon is daar vaak duidelijker in dan bijvoorbeeld Zavvi. In de US heb ik nog nooit wat gekocht vanwege de afwijkende regio settings.
  Eerlijk gezegd zie ik Amazon.nl nog niet gelijk Bol en Wehkamp uit de markt drukken. Het wordt voor mij wel een extra site om op te zoeken als ik wat wil hebben.

  De streamingdienst ziet er goed uit. Ik ben niet echt van de streaming, ik wil alles zelf hebben ;-), maar voor dat geld kom ik zelfs in de verleiding hoewel ik al heel veel zelf op het schap heb staan (ja, ook Supernatural maar nog t/m S13…).
  Ik ben niet van de spelletjes, dus Twitch kan me niet bekoren, maar ik kan me voorstellen dat dit voor sommigen hier interessant is.

  Al met al is het altijd goed om meer opties te hebben dus ik juich het wel toe dat Amazon nu eindelijk ook echt op de Nederlandse markt is gekomen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie