Boekrecensie: Zo goed als dood – Charlaine Harris (‘True Blood’ boek 4)

In het vierde ‘True Blood’ boek Zo goed als dood van Charlaine Harris krijgen we weer een portie vampierendrama voorgeschoteld. Naast vampieren is het in dit boek tijd voor elven, vormveranderaars, weerwolven en heksen. Een gevarieerd aanbod dat wel voor een spannend boek moet zorgen, toch?

Alle ‘True Blood’ boeken draaien om de serveerster Sookie Stackhouse die een telepatisch vermogen heeft. Ze kan van alle menselijke wezens gedachten lezen, van vormveranderaars en weerwolven kan ze alleen flarden onderscheiden en van vampieren kan ze helemaal geen gedachten lezen. In dit boek zijn er twee verhaallijnen die eigenlijk praktisch langs elkaar heen lopen.

In het voorgaande boek besloot Sookie dat het uit was met vampier Bill, daar begint dit boek ook mee. Bill vertrekt voor onbepaalde tijd naar Peru. Bill komt dan ook praktisch niet voor in dit boek. De eerste grote verhaallijn draait om de oppervampier, de sherrif van gebied vijf, Eric. Sookie komt op haar weg naar huis een geheel naakte en behoorlijk in de warre Eric tegen en neemt hem mee naar huis. Niet snel daarna is Jason (Sookie haar broer) vermist. Dit allemaal aan het begin van het nieuwe jaar.

De verhaallijnen zijn goed uitgewerkt en er is weer een flinke portie drama en seks natuurlijk. Charlaine Harris besteedt in dit boek veel aandacht aan alle personages. Eric, Sookie, Sam en Alcide leer je steeds beter kennen, deze diepgang is een prettig voortgang op het derde boek Club Dood. Ook de nieuwe bovennatuurlijke figuren, zoals elven, andere vormveranderaars en uiteraard de heksen, maken het boek een goed en spannend vervolg. En als je voorgaande boeken niet gelezen hebt, dan is dit boek absoluut geen aanrader, want zonder voorkennis zijn de soms ingewikkelde relaties absoluut niet te begrijpen.

Zoals veel Sookie Stackhouse-boeken eindigt dit vierde boek ook weer met een open einde, waardoor je gelijk door wil lezen in het vijfde boek.

Waardering: ***
Zo goed als dood van Charlaine Harris is uitgegeven door uitgeverij Luitingh en ligt nu in de winkel. Eerdere recensies vind je ook hier: Date met de dood (boek 1), Levend dood in Dallas (boek 2) en Club Dood (boek 3).

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie