Vanuit huis op avontuur in de Catacomben van Parijs

Menig horrorfanaat moet zijn of haar horror via de digitale wegen binnenhalen, nu het coronavirus Nederland heeft aangedaan. Zo ook in Frankrijk, en daar heeft het bestuur van de Catacomben van Parijs een ludieke oplossing voor bedacht: een virtuele tour, zo vanuit je eigen woonkamer. Durf jij, zoals in As Above, So Below, af te dalen?

Catacomben van Parijs. Op de achtergrond schedels en beenderen.

Via de website van de Catacomben kan je, comfortabel vanuit je luie stoel, afdalen naar het geheimzinnige gangenstelsel onder de Franse hoofdstad. Verwacht overigens geen complete walk-around. De tour bestaat uit een vijftal afbeeldingen waarin je 360 graden kan rondkijken.

Mijnen

De Catacomben van Parijs zijn onderdeel van de veel uitgestrektere Mijnen van Parijs, in de Franse volksmond ook wel de Carrières genoemd. Het netwerk bestaat uit meer dan 290 kilometer gangenstelsel. De gangen werden gegraven voor het winnen van kalksteen gips. Onder andere de Notre-Dame is uit deze steensoorten opgetrokken.

Eén van de vele tunnels die onderdeel uitmaken van de Mijnen van Parijs.

Al in de eerste eeuw voor Christus werden deze mijnen gegraven. In de twaalfde eeuw begon met op grote schaal te graven, waardoor er een compleet gangenstelsel ontstond. Het labyrint spreekt erg tot de verbeelding. Niet alleen vanwege haar duistere gangen, maar ook door de aanwezigheid van zo’n zes miljoenen Parijzenaars.

Vanaf 1786 werden bovengronds graven geruimd. Deze skeletten werden ondergebracht in de mijnen, het deel dat nu officieel de ‘Catacomben’ heet. De oudste botten stammen uit de negende eeuw. De beenderen en schedels liggen gestapeld tegen de muur, wat een vrij lugubere aanblik geeft.

Verboden

Sinds 1955 zijn de Mijnen verboden terrein. Slechts 1,7 kilometer is toegankelijk voor het publiek. Maar dat weerhoudt fanatieke urban explorers (ook wel bekend als Cataphils) er niet van om alsnog af te dalen naar de catacomben. Voornamelijk om te feesten of om gewoon rond te lopen.

Dat mag spannend klinken, maar in 2000 verscheen een verontrustende video. Hierin zien we een onbekende man die in paniek door het labyrint rent. Hij is duidelijk de weg kwijt. Zijn camera zou later gevonden zijn door Cataphils. Zijn lichaam, daarentegen, is nooit ontdekt. De beelden lijken authentiek, maar of het werkelijk gebeurd is blijft de vraag. Oordeel zelf:

Found Footage: Lost in Catacombs | #CAUGHTonCAMERA Ep.2

As Above, So Below

Maar filmfans zullen de catacomben vooral kennen door de horrorhit As Above, So Below (2014). Geregisseerd door John Erick Dowlde, met Perdita Weeks en Ben Feldman in de hoofdrol. Het verhaal volgt een groepje jonge ontdekkingsreizigers die afdalen in de catacomben, op zoek naar de Steen der Wijzen van Nicholas Flamel. Ze verdwalen, en moeten hun eigen fouten uit het verleden onder ogen komen om te kunnen ontsnappen.

Lees hier onze recensie van As Above, So Below. Of kijk hieronder de trailer:

As Above, So Below - Trailer #1

Les Catacombes de Paris is overigens niet de eerste organisatie die met een virtuele tour over de brug komt. Ze werden voorgegaan door The Winchester Mystery House, die een video-tour op haar website publiceerde. En mocht je zelf een keer een soortgelijk gangenstelsel willen bezoeken? In Nederland hebben we de mergelgroeven bij Maastricht, die ook zeker een bezoekje waard zijn!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Vanuit huis op avontuur in de Catacomben van Parijs”

 1. Ik ben hier jaren geleden een keer geweest. Was niet makkelijk te vinden en je ging via een smalle wenteltrap naast een metrostation een heel eind naar beneden. En voor je de werkelijke bottenkelders binnen liep stond er een bord dat je waarschuwde dat je het rijk van de doden ging betreden.
  Het was heel gaaf om een keer zelf te zien. Ze hebben zich echt artistiek uitgeleefd. Een soort van “creatief met botten”. Het is niet het enige Ossuarium waar ik ooit ben geweest, maar wel het grootste.
  Als we ooit weer kunnen reizen en je bent nog eens in Parijs, dan kan ik dit van harte aanbevelen.

  Beantwoorden
  • Klopt, die is ook heel bijzonder. Kwam ik langs, onderweg naar het Hard Rock Café, dat daar om de hoek zit.
   Een paar jaar geleden heb ik ook de ‘Capela dos Ossos’ in Évora, Portugal bezocht: https://en.wikipedia.org/wiki/Capela_dos_Ossos.
   En ik heb ook nog een knekelhuis in het groot Meteora Klooster in Meteora Griekenland bezocht.
   Maar de catacomben in Parijs slaan wat mij betreft alles qua grootte en sfeer.

   Beantwoorden

Plaats een reactie