Het Efteling spookslot zoals je het nog nooit hebt gezien

Lang, heel lang geleden woonde in dit kasteel de vierde burggraaf van Cappelle van Kaatsheuvel. Hij verzamelde sprookjes van over heel de wereld en bedreef de magie. Hij kon bloemen laten zingen en muren laten dansen. Er was maar plaag in zijn leven; de boze heks Fisculamia. Zij wilde hem zijn sprookjes afnemen. Op zekere kwade dag toen ze zich vermond had als ongebluste, jonge maagd, werd zij betrapt door de hovenier van Kasteel de Efteling. Door de drie rechters van het hertogdom, werd zij veroordeeld tot de brandstapel in de oostelijke vleugel van het slot. Op het laatst sprak zij een verwensing uit, waarin de burggraaf voor eeuwig werd verdoemd te zoeken naar zijn laatste sprookje: zijn dochter Esmeralda.
En steeds als het water van de Maas weer stijgt, slaat de betoverde kraai van Visculania om twaalf uur de klok. Dan bengelt weer het lijk van de tuinman die haar verraden had aan het klokkenkoord. De rechters die haar veroordeelden, weeklagen uit het zolderraam en in de catacomben snelt de graag zijn dochter na, zonder haar ooit te vinden…

Het spookslot van de Efteling is niet meer. Op 4 september neemt de Efteling op spectaculaire wijze afscheid van het slot en beginnen ze met de sloop, waarna er op die plek een nieuwe, maar zeker niet minder enge attractie moet herrijzen. Het Slot verdwijnt, maar op YouTube hebben ze voor de laatste maal het verhaal geüpload. Nu in een vertelling met achtergrondinformatie zoals je het nog nooit hebt gezien. Ik in ieder geval niet. Dus kijk en geniet nog eenmaal van het enge sprookje in de Efteling, waar heel veel mensen mee zijn opgegroeid.

Lees: ‘Griezeliger dan ooit’ nieuw themagebied Efteling ‘Danse Macabre’ opent in 2024

Wat vind jij ervan dat het spookslot van de Efteling wordt gesloopt? Was het beter blijven bestaan voor de nostalgische gevoelens of hebben ze er juist aan gedaan om met de tijd mee te gaan?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

9 gedachten over “Het Efteling spookslot zoals je het nog nooit hebt gezien”

 1. Ergens vind ik het erg jammer maar dat neemt niet weg dat Efteling hoogstwaarschijnlijk ( zoals de dat meestal doen ) een fantastische vervanging neer gaan zetten

  Beantwoorden
 2. Erg jammer, het is nostalgie.
  En het is nog steeds een prachtig spookslot ook in deze tijd.
  Ik ben van mening dat bepaalde attracties een monument voor het park zouden moeten zijn. En de Efteling heeft plaats genoeg voor een nieuwe attractie.
  Uiteraard ben ik wel erg nieuwsgierig naar wat er in de plaats komt. Ik wacht met spanning af.

  Beantwoorden
 3. super jammer, nostalgie zou een erfgoed label moeten krijgen……zou zeggen breek een achtbaan of 2 af en maak daar de nieuwe spook attractie!

  Beantwoorden
  • Mee eens! Die kermisattracties vind je op elk pretpark! De Efteling was juist zo uniek. Het Spookslot en ook nog die prachtige Dance Macabre. Ik laat er een traantje om … 😢

   Beantwoorden
 4. In vergelijking met andere attracties van het park is het Spookslot niet meer van deze tijd (Spookslot liefhebbers zullen het vast niet met mij eens zijn, so be it). Eng is het allang niet meer (puur mijn mening, uiteraard), en druk heb ik het er nog nooit gezien. 31 juli stonden we met zo’n 15 man te wachten en vroeg iemand na de tijd “Was dit het nou?”.
  Daarnaast verdwijnt het ook niet 100%. Danse Macabre neemt veel over van het huidige decor, maar stopt het gewoon in een nieuwere jas. Ben dan ook zeer nieuwsgierig naar deze nieuwe attractie.

  Beantwoorden
 5. Gelukkig blijft er nog een gedeelte van het Spookslot staan. Wat een eer dat je de foto in dit artikel van mijn miniatuur Spookslot hebt geplaatst.

  Beantwoorden

Plaats een reactie