Recensie Five Nights At Freddy’s: beregoed of toch animatroniks?

Five Nights At Freddy’s is een behoorlijk populaire videospel-reeks en het kon dus ook niet lang uitblijven voordat het de sprong naar het witte doek zou maken. Dit heeft toch nog langer geduurd dan gedacht, begin 2022 schreef ik al over het bestaan ervan. Heeft al die tijd de film goed gedaan, of hadden ze het beter kunnen laten doodbloeden? Ik heb m voor je gezien.

Welkom bij Freddy Fazbear's pizzaria

In Five Nights At Freddy’s volgen we Mike Schmidt, een man die geen baantje kan houden omdat hij een behoorlijke traumatische jeugd heeft gehad. Hij accepteert als laatste redmiddel een baantje als nachtwaker bij Freddy Fazbears Pizzeria, een zaakje wat in de jaren 80 erg populair was, maar nu als bouwval de jaren slijt. De eigenaar wil kost wat kost de sloop ervan behoeden en huurt dus regelmatig nachtwakers in. Het vervelende is dat de ingehuurde mensen het nooit lang volhouden. Mike komt er al heel snel achter waarom. De -toentertijd- geavanceerde entertainment robots zijn misschien meer dan ze lijken.

De film is geschreven door Scott Cawton en geregisseerd door Emma Tammi. Blumhouse is de producent. In de film spelen Josh Hutcherson (The Hunger Games), Elizabeth Lail, Piper Rubio, Mary Stuart Masterson en Matthew Lillard (Scream) en de speelduur is een kleine twee uur. Onder 16 jaar kom je hier de bioscoop helaas niet in. Waarom ik dit specifiek vermeld? Dat vertel ik je hieronder.

Niet zo veel schrikeffecten

Ik ging Five Nights At Freddy’s zonder enige voorkennis zien. Goed, ik had wel een artikel geschreven over de film, maar daar houdt het toch wel mee op. Ik heb in een ver verleden het spel -waar deze film op gebaseerd is- wel eens heel even op mijn telefoon geïnstalleerd, maar de vele jumpscares die het rijk is deden me het weer heel snel verwijderen. De film is niet bloederig. Er is een scene die heel vaag gerelateerd kan zijn aan iets wat enigszins horror-achtig is, maar de rest is heel erg matig en behoorlijk afgezwakt. Niet al te veel schrikeffecten -iets wat ik eigenlijk wel verwachtte, denkend aan de staat van het spel- en zelfs de scenes waarin ze wel zaten, zag je al van ver af aan aankomen. Niets spannends te zien hier.

Five Nights At Freddy's still: de familie Fazbear

Horror-light

Een horror-light dus, zo kun je Five Nights At Freddy’s het best omschrijven. Met een rating van PG13 kan het ook eigenlijk niet anders. Maar omdat je in de US met je tiener naar de bioscoop kunt, wil dat niet zeggen dat het hier ook zo is. Hier moet je minimaal 16 jaar zijn. Een gekke gedachte, want de film is nergens echt eng of bloederig. Je kunt deze heel goed met een dappere 14-jarige kijken wat mij betreft.

Is het dan alleen maar ellende? Zeker niet. Ik had om te beginnen deze film echt heel veel slechter verwacht. Er zit iets van een plottwist in wat mij deed glimlachen en de Animatronics Freddy Fazbear, Bonny, Chica, Foxy en Mr Cupcake zijn wel grappig om naar te kijken. De fluffy badguys zijn namelijk gemaakt door Jim Hensons Creature Shop. De muziek verdient hier ook genoemd te worden, er komen lekker wat 80s-hits voorbij en daar ben ik als oudje toch altijd wel voor te porren. Zeker in horrorfilms kan dat een haaks effect geven (zoals in The Strangers: Prey At Night).

Het is ook leuk om Lillard weer eens in een film te zien. Hij is wel wat ouder geworden, maar ik krijg bij hem toch altijd wel het idee of hij maar één typetje neer kan zetten. Een beetje wat Johnny Depp ook heeft, zeg maar. Je herkent ‘m in ieder geval meteen. Josh ‘Peeta’ Hutcherson speelt de typische moeilijke-jeugd-en-helemaal-alleen-tegen-de-rest-van-de-wereld-type. In dit geval past het wel prima in het standaard verhaaltje. Maar veel diepgang heeft het niet.

De film pretendeert geen meesterwerk te zijn en er is ook geen achterliggende boodschap; het is gewoon popcorn op links en verstand op nul. Is het dan een blinde aanrader? Nee dat ook weer niet. Ben je erg fan van de serie? Dan kan ik niet goed inschatten of de regisseur niet teveel van het al bestaande pad afwijkt. Teveel vrijheden en ‘het is niet meer zoals het spel’. Het is daarnaast jammer dat Nederland niet een 13+ regel in de bioscoop heeft, want een adviesleeftijd van 16 jaar is hier echt veel te hoog. Het balanceert hier een beetje teveel op het randje, waar de regisseur eigenlijk beter goed een kant had kunnen kiezen.

Sterren: 2 / 5
Five Nights At Freddy's | Official Trailer

Five Nights At Freddy’s draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie Five Nights At Freddy’s: beregoed of toch animatroniks?”

Plaats een reactie