Recensie: Hardcore Henry (Ilya Naishuller, 2015)

In 2013 bracht de band Biting Elbows de videoclip Bad Motherfucker uit. Het nummer zelf was niet echt bijzonder, maar de video – geregisseerd door bandlid Ilya Naishuller – bleek een ware hit. De video had al snel 20 miljoen views en filmmakers zoals Darren Aronofsky waren vol lof.

Wat de video zo bijzonder maakt, is dat hij als een first-person shooter gefilmd is. Als een soort James Bond neem je het op tegen tal van bad guys, er is non-stop actie, de body count is hoog en er zitten ook nog lekkere wijven in. Bekijk hem zelf maar:

Biting Elbows - 'Bad Motherfucker' Official Music Video

Fans riepen om meer, dus Naishuller besloot via IndieGoGo en crowdfunding project op te zetten, en met succes. Het resultaat is Hardcore Henry, geregisseerd door Naishuller en geproduceerd door Timur Bekmambetov (Nightwatch, Daywatch, Abraham Lincoln: Vampire Hunter).

Hardcore Henry

Daar waar de videoclip van Biting Elbows lichtjes neigt naar sciencefiction, gaat Hardore Henry een stap verder. Henry, het hoofdpersoon van de film, is op sterven na dood als hij in het laboratorium van Estelle wakker wordt. Estelle is niet zomaar een wetenschapster ze is klaarblijkelijk ook Henry’s vrouw, niet dat hij zich daar veel van kan herinneren; net zoals diverse ledematen en zijn stem, is hij ook zijn geheugen kwijt. Estelle voorziet hem van de nodige protheses, maar voordat ze hem helemaal opgelapt heeft, valt de sinistere Akan binnen. De albino schurk heeft telekinetische gaven en wil eigenlijk een heel leger van mensen zoals Henry: half mens, half machine. Henry weet te ontsnappen, maar wordt voortdurend op de hielen gezeten door Akan’s handlangers, maar dan krijgt hij hulp uit onverwachte hoek.

De Russische acteur Danila Kozlovsky is lekker creepy als Akan.
De Russische acteur Danila Kozlovsky is lekker creepy als Akan.

Hardcore Henry is een ware dollemansrit, al het goede uit de Bad Motherfucker-clip zit er weer in:
keiharde actie, een body count om u tegen te zeggen, en appetijtelijke dames. Je kunt hem vergelijken met ADHD-films zoals Crank 1 en 2, maar ook de snelle, over-the-top actie van Bekmambetov’s films herken je erin. Hoewel Hardcore Henry misschien niet helemaal binnen het horrorgenre valt, zullen horrorfans hem zeker waarderen. Er zit lekker veel gore in en de special effects zijn geweldig.

Voor een debuutfilm heeft Naishuller opvallend veel interessante acteurs aan kunnen trekken. Haley Bennett (The Hole, Kristy, The Girl on the Train) speelt Estelle, Sharlto Copley (District 9, Open Grave, Oldboy) steelt de show als Jimmy en Tim Roth (Reservoir Dogs, Dark Water, Funny Games U.S.) geeft ook nog even acte de présence. De Russische acteur Danila Kozlovsky (Vampire Academy) is lekker creepy als Akan.

Een paar van de 13 Hardcore Henries Sergey Valyaev en Seva Kaptur
Een paar van de 13 Hardcore Henries: Sergey Valyaev en Seva Kaptur


“En wie speelt Henry?” zul je je misschien afvragen. Welnu, in totaal hebben 13 verschillende mensen (waaronder stuntmannen, cameramensen en Naishuller zelf) de GoPro-constructie gedragen die van Hardcore Henry een first-person shooter maakt. Heel prettig zal die constructie niet geweest zijn, want hij moest op het gezicht gedragen worden, maar het effect is wel fantastisch en de stunts zien er geweldig uit. Het enige nadeel aan deze first-person shooter is dat je je maar moeilijk kunt identificeren met Henry. Het is misschien wel first-person gefilmd, maar uiteindelijk heb je (anders dan in een game) geen controle over hetgeen er gebeurt. Omdat Henry geen gezicht en stem heeft, is hij eigenlijk heel anoniem, maar gelukkig heeft dat de pret niet gedrukt. Hardcore Henry is een must-see.

Sterren: 4 / 5

Bloody Mary proefnotitie: Rare en well done, hier kan geen Ritalin tegenop!
Hardcore Henry is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Hardcore Henry (Ilya Naishuller, 2015)”

  1. Fantastische film! Heb hem in de bios gezien en was blij dat het geen 3D film was. Ik denk dat je dan helemaal ondersteboven uit de zaal was gekomen. Non stop actie. Verhaal? Nah, is er wel, maar eigenlijk niet heel bijzonder. Maar daar gaat deze film dan ook niet om. Het is een adrenaline kick van begin tot einde. Inderdaad: een must see.

    Beantwoorden

Plaats een reactie