Nieuwe regels en categorieën voor de Bram Stoker Awards

Al 24 jaar reikt de Horror Writers Association de Bram Stoker Awards uit voor een uitzonderlijke bijdrage in de horrorliteratuur. Onder de bekendste winnaars zitten onder andere Misery (Stephen King), The Silence of the Lambs (Thomas Harris), The Green Mile (Stephen King), Harry Potter (J.K. Rowling) en A Dark Matter (Peter Straub). Voor haar 25ste editie hanteert de Horror Writers Association nieuwe regels en zullen er ook prijzen uitgereikt worden in nieuwe categorieën.
Horror Writer's Association presents the Bram Stoker Award
Tot en met Bram Stoker Awards van 2010 werden de nominaties telkens gekozen door de 550 leden van de Horror Writers Association. Zij stelden een lijst op, waaruit de Active Class [de elite onder de leden, red.], dan de uiteindelijke shortlist distilleerde. Uit die lijst konden dan weer alle leden de uiteindelijke winnaar kiezen. Voor de prijzen betreffende 2011 zullen de leden van de Horror Writers Assocation nog maar de helft van de shortlist kunnen bepalen. De andere helft wordt voorgedragen door een professionele jury. Deze jury zal bestaan uit auteurs, uitgevers, critici en academici, die hun eigen lijst van aanbevolen werken opstelt. Het is echter wel nog steeds de Active Class die bepaalt welke kandidaten uiteindelijk de shortlist halen.

Het is onduidelijk of de perikelen rond de British Fantasy Awards van dit jaar voor een wijziging in de stemprocedure hebben gezorgd. Er ontstond een ware hetze toen bleek dat heel wat van de genomineerden gelinkt konden worden aan het hoofd van de organisatie. Bij het lezen van het nieuwe reglement kan ik mij toch niet van de indruk ontdoen dat de Horror Writers Association met de introductie van een professionele jury zich wil indekken tegen een gelijkaardige kritiek. Zo wil de organisatie vermijden dat een jurylid op enige wijze geassocieerd kan worden met de kandidaten in de categorie waarvoor hij kan nomineren en staat er ook uitdrukkelijk in de regels dat de juryleden zich zo objectief mogelijk moeten opstellen in hun beoordeling. Aan de andere kant zullen de juryleden ook beschermd worden en zullen werken die hen sterk opgedrongen worden meteen uitgesloten zijn voor de competitie.

horror writers associationNaast de wijzigingen in het reglement zal de feesteditie van de Bram Stoker Awards ook enkele nieuwe categorieën kennen. Er zullen naast o.a. beste boek, beste nieuwkomer en beste poëzie ook een award uitgereikt worden voor beste Graphic Novel, beste Young Adult en beste Screenplay. De awards 2011 zullen uitgereikt worden in juni 2012.

Het nieuwe reglement staat online op de website van de Horror Writers Association.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie