Genomineerden Bram Stoker Vampire Novel of the Century Award

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat schrijver Bram Stoker overleed. Stoker werd bekend met het meest iconische vampierenboek ooit, namelijk Dracula. Het boek blijft tot op de dag van vandaag een rijke bron van inspiratie voor films, series, boeken, comics, …. Zo raakte deze maand nog bekend dat de Amerikaanse zender NBC de Dracula-legende nieuw leven zal inblazen met een horrorsoap. Om de dood van auteur Bram Stoker passend te vieren, organiseert The Horror Writers Association een speciale awarduitreiking op hun Bram Stoker Awards Banquet op 31 maart 2012. Ze reiken namelijk de Bram Stoker Vampire Novel of the Century Award uit voor het meest invloedrijkste vampierenboek sinds het boek van Bram Stoker. Deze week werden de 6 genomineerden bekendgemaakt voor de award.

1. The Soft Whisper of the Dead – Charles L. Grant

Dit boek uit 1982 vertelt het verhaal van detective Ned Stockton en zijn vrouw Pamela Squires die het moeten opnemen tegen Graaf Gregor Brastov. Brastov is een vampier die het stadje Oxrun Station in Connecticut bedreigt. Het verhaal speelt zich af begin 19e eeuw en ook al is het boek niet zo bloederig als je zou verwachten van een vampierenboek, toch slaagt The Soft Whisper of the Dead erin om u een ongemakkelijk gevoel te bezorgen met zijn scènes van nachten vol onheilspellende mistbanken en de fluisterende vleugels van onbekende schepsels. Het boek wordt een hoogtepunt genoemd in de “silent horror” en is een eerbetoon aan de klassieke Universal en Hammer horrorfilms.

 

2. Salem’s Lot – Stephen King

Salem’s Lot (bij ons vertaald als Bezeten stad) is het tweede boek geschreven door Stephen King in 1975. Het verhaal gaat over de schrijver Ben Mears die na 25 jaar terugkeert naar het dorp Jerusalem’s Lot in Maine, waar hij als kind woonde. Hij keert er terug om een boek te schrijven over het Marstenhuis. In deze verlaten villa had hij namelijk als kind een nare ervaring meegemaakt. Vandaag is de villa gekocht door de heren Straker en Barlow die er een antiekwinkel van willen maken. Kort na de komst van beide heren gebeuren er rare dingen in Jerusalem’s Lot. De bewoners van het dorpje beginnen namelijk te verdwijnen en op onverklaarbare wijze te sterven. Snel wordt het duidelijk dat Jerusalem’s Lot in de greep is van vampieren die alle inwoners willen infecteren. Salem’s Lot is één van King’s favoriete eigen boeken en werd twee maal bewerkt tot een TV-miniserie.

3. I am legend – Richard Matheson

I am legend is het bekende horrorboek van Richard Matheson uit 1954, die enkele jaren geleden nog succesvol werd bewerkt tot een blockbuster met Will Smith in de hoofdrol. Nu staat het boek bekend als de grondlegger van het zombiegenre en vormde het ook de inspiratiebron voor de zombiefilm Night of the living dead. Toch wordt in het boek de pandemie die bijna de hele mensheid wegveegde uitgelegd als een vampierachtige ziekte. In het boek volgen we Robert Neville, een man die de enige overlevende lijkt te zijn van de pandemie en immuun lijkt te zijn voor het virus. Hij probeert in Los Angeles de ziekte te begrijpen, te onderzoeken en zo een remedie te vinden die de geïnfecteerden weet te genezen.  Na 3 jaar eenzaamheid ontmoet hij plots Ruth, een vrouw die ook immuun lijkt te zijn. Alleen is Ruth dat niet en waarschuwt ze Robert dat de geïnfecteerden op hem aan het jagen zijn.

4. Anno Dracula – Kim Newman

Anno Dracula uit 1992 is het eerste deel van een boekenreeks geschreven door Kim Newman. Zij gebruikt een alternatieve geschiedenisvertelling waarbij ze 19e-eeuwse Britse historische gebeurtenissen en personen combineert met personages uit de popcultuur. In het verhaal is Graaf Dracula getrouwd met de Britse koningin Victoria en gebruikt hij het huwelijk om Engeland een vampierendictatuur op te leggen. Hij bouwt een politiestaat uit waar dissidenten opgesloten of gedood worden zonder enig proces. De mensen hebben de keuze om ofwel zich te laten omvormen tot vampieren ofwel om “warm” (mens) te blijven. Kim Newman gebruikt deze situatie als achtergrond om een Jack The Ripper-verhaal te vertellen. In Anno Dracula is Jack The Ripper namelijk gedreven door politieke motieven wanneer hij op zoek gaat naar vampierprostituees.  Naast Jack The Ripper, Dracula of Queen Victoria duiken ook nog o.a. Sherlock Holmes, Jekyll & Hyde, Billy the Kid, Bram Stoker of Oscar Wilde op in de boeken.

5. Interview with the Vampire – Anne Rice

Interview with the Vampire werd in 1973 geschreven door Anne Rice en werd pas in 1976 uitgebracht. Het is het eerste boek waarin de raadselachtige vampier Lestat zijn opwachting maakt en mede door het succes van de gelijknamige film werden tot op heden meer dan 8 miljoen exemplaren van het boek verkocht. Interview with the vampire is de weergave van het meer dan 200-jaar durende levensverhaal die vampier Louis vertelt aan reporter Daniel Molloy. Louis was een plantagehouder uit New Orleans die in 1791 na de dood van zijn broer zelf heil probeert te zoeken in de dood. Hij komt in aanraking met de vampier Lestat die hem overtuigt om zich om te vormen tot vampier. Eenmaal vampier ervaart Louis dat zijn leven er niet beter op is geworden en hij heeft het moeilijk om mensen te doden om zich te voeden. Onder invloed van Lestat leert Louis zich te gedragen als een vampier. Wanneer hij echter een vijfjarig meisje doodt om zich te voeden en Lestat het meisje omvormt tot een vampierendochter, is dit de start van een gevecht tussen Louis en het meisje om onder de invloed van Lestat uit te geraken.

6. Hotel Transylvania – Chelsea Quinn Yarbro

Hotel Transylvania uit 1978 is het eerste boek van vele waarin Graaf Saint-Germain centraal staat. Saint-Germain is een atypisch vampierenpersonage in de zin dat hij vaak menselijker, heldhaftiger en respectabeler is dan de gewone mensen die hij ontmoet. In de Saint-Germain-boeken zijn dan ook de vampieren niet de slechteriken, maar zijn het de gewone mensen die voor de horror zorgen. In Hotel Transylvania maken we voor het eerst kennis met de vampier. Graaf Saint-Germain komt terecht in het hof van de Franse koning Louis XV. Hij ontmoet er de jonge Madeline de Montalia en wordt op slag verliefd. Hij bekent aan haar dat hij een vampier is die reeds 1000 jaar oud is en het levenselixer bloed drinkt. Saint-Germain laat Madeline ook kennis maken met de sensuele geneugten van het vampier zijn. Maar dan  ontdekt hij dat Madeline’s leven in gevaar is door een groep van Satan-aanhangers die haar willen offeren. Na Hotel Transylvania zouden er nog meer dan 20 nieuwe verhalen over Saint-Germain verschijnen en het nieuwste deel wordt in maart 2012 verwacht.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Genomineerden Bram Stoker Vampire Novel of the Century Award”

  1. Denk dat Anne Rice wel de gedoodverfde winnaar is in dit rijtje, al mis ik m.i. wel een paar titels (Whitley Strieber – The Hunger, Theodore Sturgeon – Some Of Your Blood, Suzy McKee Charnas – The Vampire Tapestry)

    Beantwoorden

Plaats een reactie