Op de set van horrorfilm The Windmill Massacre

Deze maand wordt op meerdere plekken in Nederland eindelijk een horrorfilm opgenomen over één van Nederlands meest bekende culturele erfgoederen, een molen. De opnames voor de internationale horrorfilm ‘The Windmill’ vinden plaats in Varik, Beneden Leeuwen, Ruinen en Amsterdam. Als ik bij de opnames langs ga wordt er geschoten in Singel Studio’s in Amsterdam en ontmoet daar producent Daniel Koefoed.

Regisseur Nick Jongerius bidt dat hij uit handen blijft van de moordenaar in The WindmillRegisseur Nick Jongerius bidt dat hij uit handen blijft van de moordenaar in The Windmill

Op de set staat de enthousiaste regisseur Nick Jongerius, de opnames van die ochtend zijn goed verlopen en het is tijd om te lunchen. Dit geeft ons even de ruimte om over de set te lopen. ‘The Windmill’ speelt zich grotendeels af in de polder, waar een busje vol toeristen is vast komen te zitten. Het is avond en ze besluiten te schuilen in een schuur. Hoewel de buitenkant van de schuur vlakbij de molen in het Drentse Ruinen staat, is het hele interieur hier in de Amsterdamse studio opgebouwd. Aan de buitenkant in de studio ziet het er misschien niet uit, maar zodra je deze nepschuur binnenloopt proef je meteen de donkere ietwat gotische sfeer.

De regisseur vertelt dat het verhaal van ‘The Windmill’ zich pas echt vormde na de zeer goed ontvangen teaser. De video werd zeer goed bekeken in Amerika, Brazilië en Japan. Natuurlijk zijn onze molens een favoriete fotobestemming voor de Japanse toeristen, maar ook Frankenstein’s Army heeft een groot Japans publiek. Met het idee dat er lag is hij aan de gang gegaan en is ook Chris W. Mitchel (regisseur en schrijver De Poel) aangehaakt als scriptschrijver. De inbreng van Mitchell is vooral de merken aan de gelaagde personages en een klein beetje een ode aan Hammer Horror.


De sfeer uit de verhalen van de gebroeders Grimm zijn voor Jongerius een inspiratiebron, evenals het gothic horrorwerk van regisseurs Tim Burton en Guillermo Del Toro. “Ik werk graag met bliksem”. Het is duidelijk dat ‘The Windmill’ geen kostuumdrama wordt. De film speelt zich in het Nederland van nu af, wordt suspense met “humor en best wel bruut” aldus regisseur Nick Jongerius.

We spreken ook nog even kort met actrice Charlotte Beaumont en vragen haar wat er zo speciaal is aan filmopnames in Nederland. Het opvallendste voor haar zijn kleine cultuurverschillen, de lunchpauze in hier maar een half uurtje en bij de wrap aan het einde van de opname dag wordt bier/wijn gedronken. “Dat zie je in Engeland of Amerika nooit.” De sfeer op de set is erg ontspannen, met name Bart Klever zorgt voor een komische noot tijdens het werk en er is ruimte voor improvisatie om je rol te verbeteren.

Charlotte Beaumont als de Australische backpacker Jennifer in The WindmillCharlotte Beaumont als de Australische backpacker Jennifer

Voor acteur Tanroh Ishida is dit zelfs verplicht, zijn personage heeft Takashi heeft geen tekst in het script zijn. Takashi is een Japanse toerist die geen woord Nederlands of Engels spreekt of verstaat, maar als hij zich dan toch moet uitten zijn het teksten die Ishida zelf bedenkt.

De jonge Adam T. Wright loopt rond met een enorm doorbloedde bandage om zijn hand. Zijn personage Kurt is gevallen op een steen en heeft zich verwond, een groot probleem gezien hij aan hemofilie lijdt en zijn bloed dus moeilijk kan stollen. Hij heeft al in films met geesten en ghouls gespeeld, maar de opnames van The Windmill “are full on blood”, en hij geniet er duidelijk van.

Adam Thomas Wright als Curt, zoon van zakenman Douglas in The WindmillAdam Thomas Wright als Curt, zoon van zakenman Douglas

Helaas is de lunchpauze maar een half uurtje en rennen de acteurs alweer de set op. De opnames zijn deze maand nog in volle gang. Producent Daniel Koefoed wil dat de film volgend jaar een brede release krijgt met Halloween. “Als ik zie hoe groot Halloween inmiddels is geworden in Nederland, dan is dat het moment!”

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Op de set van horrorfilm The Windmill Massacre”

Plaats een reactie