Is ‘Halloween Ends’ een waardige afsluiter? Recensie (zonder spoilers):

Vanaf vandaag draait het laatste deel van de Halloween-reeks in de bioscopen: Halloween Ends! Wordt het verhaal dat John Carpenter en Debra Hill voor de eerste film in 1978 schreven nu goed afgesloten? Ik was in 2018 zeer te spreken over de reboot Halloween, maar was afgelopen jaar enorm teleurgesteld in Halloween Kills. Daarom keek ik ook een beetje op naar dit laatste deel, bang dat voor deze laatste twee films echt te weinig tijd was genomen.

Regisseur David Gordon Green begint de film goed met een scène die zich tijdens Halloween in 2018 afspeelt. Nog voordat de leader begint zit je goed in de film. Maar wat heeft deze scène te maken met de rest van film? We springen weer een aantal jaar vooruit Van Michael Myers is de laatste jaren niets meer vernomen en zien Laurie Strode haar levensverhaal uitschrijven, ze hoopt hierna alles achter zich te kunnen laten. Ook voor haar kleindochter breken nieuwe tijden aan, een mogelijke promotie en een nieuwe liefde. Zouden oude littekens dat toch vervagen?

Helaas, de bewoners van Haddonfield zijn niet zo vergevingsgezind en rijt makkelijk oude wonden open. De dagen kruipen richting Halloween en opnieuw zal het dorp verschrikkingen tegemoet gaan.

Halloween Ends steekt het verhaal op een originele manier in, je krijgt ergens zelfs het idee dat dit niet de laatste film kán zijn. Tot twee derde zit er een flinke dosis humor en gore in de film, pas hierna keren we terug naar de bekende spannende slasher-formule. Het einde, daar zullen de meningen denk ik enorm over verschillen. Zelfs mijn eigen mening is erg gemixt.

Ook het acteerwerk klopt, sowieso zitten Jamie Lee Curtis en Andi Matichak weer goed in hun rol als grootmoeder en kleindochter Strode. Maar zeker nieuwkomer Rohan Campbell zet het personage Corey Cunningham geweldig neer. Bij de bijrollen zit een flink verschil; wie een terugkerende rol heeft, heeft soms een apart verhaal te vertellen en wie een nieuw personage neerzet, kan hiermee veel makkelijker uit de voeten.

Halloween Ends | The Final Trailer

De film klopt, is origineel en zit goed in elkaar. Halloween Ends bevestigt mijn 4 sterren voor de film uit 2018 en mijn 2 sterren voor de bijna overbodige van afgelopen jaar. Is dit de film die ik verwacht had? Nee. Heb ik er van genoten? Enorm! Heeft regisseur David Gordon Green een goed einde van de Halloween-reeks afgeleverd? Prima, maar niet geweldig. De openingsscène is het hoogtepunt, terwijl de ‘final battle’ en de nasleep middelmatig in elkaar zitten, dit zou andersom mogen zijn.

Sterren: 3.5 / 5

De meningen zullen denk ik enorm verschillen, laat jij de jouwe horen in de comments? We hebben daar tegenwoordig een speciale spoiler-knop: [+].

Halloween Ends draait nu in de bioscoop en verschijnt begin 2023 op BD/DVD!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

9 gedachten over “Is ‘Halloween Ends’ een waardige afsluiter? Recensie (zonder spoilers):”

 1. Fijn dat hij je niet is tegengevallen, Frank
  Ik heb er, zeker ook na jouw recensie, enorm veel zin in en ga er dit weekend naar toe.
  Daarna kom ik er nog wel op terug wat ik er van vond.

  Beantwoorden
  • Ik heb hem gisteren gezien en ik moet zeggen dat de mij heeft film verrast. Het ging een heel andere kant op dan ik had verwacht.
   [spoiler title=”Het einde”] De final battle vond ik toch wel vreemd bevredigend. Maar ook verrassend dat Michael dus toch sterfelijk blijkt. Ik had verwacht dat hij meer richting Jason zou gaan, maar er lijkt nu toch definitief met hem afgerekend te zijn. Jammer? Misschien een beetje. Maar ik heb er wel vrede mee zo.[/spoiler]

   Een nieuwe reboot is voor mij niet nodig. Ik vind het zo wel mooi geweest. Laat de mensen in Hollywood maar weer eens wat origineels bedenken.

   Beantwoorden
    • Deels mee eens. Maar de 2018 film had als gimmick dat het een rechtstreeks vervolg was met deels zelfs dezelfde cast. Dat gaat nu denk ik niet meer gebeuren. JLC wordt inmiddels ook een jaartje ouder 😉
     En als ze een hele nieuwe cast tegenover Michael Myers gaan zetten vind ik persoonlijk dat ze beter iets nieuws kunnen bedenken.

     Beantwoorden
 2. Net terug uit de bios. Wat een slechte film. Waar Michael in Kills wordt gepresenteerd als een Jason komt hij hier over als een Pinhead die gevoed moet worden… [spoiler title=””]  Michael komt 10minuten in de film voor en heeft opeens een zachte kant en is een soort babysitter voor Cory. Op het einde krijgt hij een eretocht en wordt crowdsurfend naar zijn uiteindelijke einde gebracht. Verder, waarom zoveel scenes met het masker af, zo gaat het mysterieuze er ook van af. Dan nog niet te beginnen over het liefdesverhaal tussen Cory en Alison… [/spoiler]Tsjonge jonge wat een drama

  Beantwoorden
 3. Net terug uit de bios. En ik moet zeggen dat ik hem erg sterk vond. Maar mijn mening telt niet helemaal want ik kijk ook met plezier naar Resurrection én Halloween 5.
  [spoiler title=” “] Verder vind ik het vreselijk dat Michael er niet meer is en hoop ik snel op een volgende reboot. Zolang er eindeloos Star Wars en Marvel geproduceerd kan worden moet een Halloween ook wel kunnen.. toch?? [/spoiler]

  Beantwoorden
 4. Over het algemeen voldoet Halloween Ends echter niet aan de verwachtingen. Hoewel het ons fans kan bevredigen die op zoek zijn naar een nostalgische trip down memory lane, levert het jammer genoeg geen echt bevredigende afsluiting van de serie op. Met zijn gebrek aan originaliteit, ongelijk tempo en teleurstellende climax, voelt het uiteindelijk als een gemiste kans om iets echt innovatiefs te doen met de Halloween-franchise.

  Maar toch…zeker kijken!

  Beantwoorden

Plaats een reactie