Recensie Nocturne (Zu Quirke) – Nu te zien op Prime Video

Vorige week verschenen The Lie en Black Box op Amazon Video als eerste twee films van de vier Welcome to the Blumhouse-films. Deze week zijn ook Evil Eye en Nocturne toegevoegd, waardoor de set compleet is.

Nocturne – Official Trailer | Prime Video

Pianostudente Juliet zit samen met haar tweelingzus Vivian op een prestigieuze kunstacademie, waar recent een meisje zelfmoord gepleegd heeft. Juliet vindt een mysterieus notitieboekje van deze overleden studente en krijgt door dit boekje vreemde visioenen. Haar muzikale kwaliteiten worden er op een of andere manier echter wel enorm door vergroot en ze overtreft haar getalenteerde zus. Juliet valt steeds verder weg haar visioenen en ze begint haar grip op de realiteit te verliezen.

Muziek is hét belangrijkste medium in Nocturne en dat zien we niet vaak in een horrorfilm. Zo duurt het ongeveer vijf minuten voordat de eerst woorden worden gesproken en de film lijkt vooral van muziekstuk naar muziekstuk te gaan, die de sfeer goed kunnen benadrukken. Ik was onder de indruk van de keuzes die beginnend regisseuse Zu Quirke maakte, omdat de film qua soundtrack, maar vooral qua cinematografie niet tot de dertien-in-een-dozijn-horrorfilms behoort. De twee hoofdrolspeelsters doen het prima, maar de rest van de cast maakte geen daverende indruk.

Nocturne is bijna nog het meest intrigerend als drama, waarin twee zussen van elkaar vervreemd raken. Het ‘bovennatuurlijke’ aspect wordt met soms interessante filmische keuzes weergeven, maar het blijft qua impact achter bij het ‘menselijke’ drama. Net als Evil Eye is de film ook nergens écht eng. Je zou kunnen zeggen dat de film tamelijk voorspelbaar is, maar dat zit ingebakken in het narratief. Juliet ziet in het boekje dat ze vond als het ware ‘de toekomst’ en de film volgt deze gebeurtenissen. Het eind had wel iets ambiguer van mij gemogen, omdat Nocturne het juist goed doet niet alles kant-en-klaar duidelijk af te leveren bij de kijker. Bij het einde is ‘helaas’ maar één interpretatie mogelijk (althans, in mijn optiek), terwijl gedurende de 90 minuten je als kijker hier en daar toch aan het puzzelen bent en aan het nadenken waar de film precies naartoe gaat.

Sterren: 3.5 / 5

Nocturne is nu te zien op Prime Video.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie