Recensie: ‘V/H/S’ (2012) is een goede found footage-horror!

V/H/S kreeg in Amerika behoorlijk wat media-aandacht toen vorig jaar bij de première op het Sundance filmfestival een aantal mensen onwel werden tijdens het kijken van de film. Een mediahype? Waarschijnlijk, want zo extreem is de film niet. V/H/S bestaat uit vijf, eigenlijk zes, korte verhalen die allemaal gretig gebruik maken van het concept Fake Found Footage. Iets waar we de afgelopen paar jaar bijna letterlijk mee zijn doodgegooid.

Lukt het V/H/S nog om werkelijk nog  iets toe te voegen aan dit genre? Het antwoord is overduidelijk, JA!

V-H-S-bluray

In V/H/S maken we kennis met een groep jongeren die lol hebben in het vernielen van woningen en daar filmpjes van maken.  Al ze de opdracht krijgen om een videotape te stelen uit een woning draaien ze daar hun hand niet voor om. Eenmaal binnen in het huis treffen ze een dode man aan in een stoel met daar omheen diverse videotapes en televisies. De groep besluit het huis te gaan doorzoeken en enkele videotapes te bekijken om zo de juiste tape te vinden.  Dit segment ‘Tape 56‘ loopt als een rode draad tussen de korte verhalen door en is geregisseerd door Adam Wingard (You’re Next, A Horrible Way to Die).

De korte verhalen zijn overigens elk geregisseerd door een andere regisseur: Adam Wingard, Ti West, David Bruckner, Radio Silence, Joe Swanberg of Glenn McQuaid. Het eerste segment ‘Amateur Night‘ is van David Bruckner (The Signal) en hierin wordt zeer slim gebruik gemaakt van gadgets en mini camera’s. Ik wil niet te veel verklappen over de segmenten individueel, maar een avondje stappen voor de jongens in ‘Amateur Night‘ krijgt aan het eind een behoorlijk vreemde wending.

vhs-still

Ti West (The Innkeepers, House of the Devil) neemt het tweede segment (Second Honeymoon) voor zijn rekening, de sfeer in dit deel is onheilspellend en bouwt op naar een onverwacht einde! Het derde deel “Tuesday the 17th” is het minst geslaagde deel, dit verhaal (door Dennis McQuad- I Sell The Dead) is warrig, onsamenhangend en de personages zijn hier niet goed uitgewerkt. Wel bevat dit deel het meeste gore!

Gelukkig wordt dit goed gemaakt door het erg sterkte vierde segment ‘The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger‘ geregisseerd door Joe Swanberg. Dit verhaal is zeer goed uitgedacht en hier wordt perfect gebruik gemaakt van de media anno nu zoals Skype/ Facetime / etc. De spanning en sfeer is intens en het einde is al helemaal onverwacht!

05RDP_VHS_SPAN-articleLarge


Het vijfde deel genaamd ‘10/31/98‘ is gemaakt door het team Radio Silence en is de perfecte afsluiting van de film. Bizarre special effects en wederom een heftige ontknoping hielden mij aan de TV gekluisterd.

V/H/S is een zeer goed gemaakte film die creatief omgaat met het genre Found Footage en zelfs een van de betere is in het genre. Het is wel zo dat niet  ieder segment even geslaagd is. Het deel over het vinden van de videotape in de woning met de dode man voegt eigenlijk niks aan de film toe en wordt alleen maar gebruikt om de korte segmenten aan elkaar te knopen. V/H/S is erg spannend en met vlagen behoorlijk bloederig , maar alles is prima gedozeerd en de nadruk ligt continue op de spanning. Het sterke punt van V/H/S is voornamelijk de script schrijvers die het voor elkaar hebben gekregen om voor de relatief korte segmenten van 15 a 20 minuten een spannend verhaal te bedenken met goed uitgewerkte personages.

vhs2-620x

V/H/S zal niet door iedereen worden gewaardeerd, maar voor liefhebbers van het found footage genre en de creativiteit van jonge filmmakers is dit een must- see! V/H/S is vanaf vandaag, 29 januari, verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Sterren: 4 / 5

De blu-ray editie bevat verder nog enkele leuke extra’s (wat overigens niet op het doosje vermeld staat).

  • Een korte Behind the Scenes documentaire tijdens het maken van segment Amateur Night
  • Een interview met regisseur Joe Swanberg en actrice Helen Rogers (The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger)
  • Alternatief einde van segment 10/31/98
  • Diverse trailers van andere films waar niemand op zit te wachten

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie