Slash-o-Rama: Just Before Dawn (Jeff Lieberman, 1981)

Imagine Film Festival
Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: alle 5 films uit het themaprogramma Slash-o-Rama!


Vijf, met een camper door de bossen rondtrekkende, twintigers komen oog in oog te staan met een nietsontziende bijlmoordenaar. Dit uitgangspunt is verre van origineel, sterker nog het is het begin van menig slasher. Toch is ‘Just Before Dawn’ een film die boven het bloederige maaivlak uitsteekt. Ten eerste is het gebruik van de natuur heel effectief. De locaties zijn aantrekkelijk en contrasteren prachtig met de gruwelijkheden.

Er wordt relatief goed in geacteerd en de muziek, met spannend leidmotiefje, is sfeervol, maar de grote verrassing zit in de regie en in het script. Er zitten een paar hele originele vondsten in het platgetrapte uitgangspunt en regisseur Lieberman (ook verantwoordelijk voor films als ‘Squirm’, ‘Blue Sunshine’ en ‘Satan’s Little Helper’) weet scenes spannend op te bouwen door rare, vervreemdende beelden te gebruiken.

Just Before Dawn is één van mijn favoriete slashers en eindelijk eens op groot doek te zien.  ‘Just Before Dawn’ is te zien tijdens Imagine ’19 op 19 april om 22.00 in EYE te Amsterdam

Just Before Dawn Trailer
Sterren: 5 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie