Slash-o-Rama: Maniac (William Lustig, 1980)

Imagine Film Festival
Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: alle 5 films uit het themaprogramma Slash-o-Rama!


‘Maniac’ deelt de metacritic score van 22 met ‘Friday the 13th’ die uitkwam in hetzelfde jaar. Maar waar ‘Friday the 13th’ een soort sadisme met een grote grijns voorschotelt, is dit bij ‘Maniac’ wel een ander verhaal. Frank Zito (een zweterig, pokdalige ‘crazy eyes’ opzettende Joe Spinell) waart door de straten van New York op zoek naar, het liefst vrouwelijke, slachtoffers. Hij probeert de geest van zijn mishandelende, prostituee moeder van zich af te schudden en de jeugdtrauma’s aan te gaan door steeds het evenbeeld van zijn mama te zoeken en bloederig te doden.

Frank scalpeert zijn slachtoffers en drapeert deze over de vele modelpoppen in zijn, naar alle waarschijnlijkheid behoorlijk smerig ruikende, appartement. De poster van ‘Maniac’ laat weinig tot de verbeelding over en was bij release dan ook zeer omstreden. Sowieso kreeg de film van alle kanten het label ‘dit gaat te ver’. Zelfs Tom Savini, misschien wel de echte ster van die ‘Slash-o-Rama!’ programma, heeft later gezegd dat hij de grens van wat entertainment is hier wel heeft overschreden.

Behalve realistische effecten, heeft de film een bedompte, zuur zweterige sfeer die op je keel slaat en smaakt naar geronnen bloed. De film is claustrofobisch en relativeert de bloederige wandaden nergens. Slashers zijn over het algemeen leuke films, maar dat kan van ‘Maniac’ niet gezegd worden.

Dat is overigens geen slecht iets. Sterker nog, hoe meer tijd er verstrijkt, hoe beter de film staat aangeschreven. In 2013 was er de remake met Elijah Wood. Ook erg interessant, maar deze film, met zijn uitzichtloze nihilisme is een tijdcapsule en een uniek document dat nu nooit meer gemaakt zou kunnen worden.

Maniac is te zien tijdens Imagine ’19 op 17 april om 21.30 in EYE te Amsterdam

Maniac (1980) trailer
Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie