Recensie: The Walking Dead Season 1 – A Telltale Game

The Walking Dead TelltaleMocht je niet van The Walking Dead hebben gehoord, dan heb je onder een steen geleefd. De succesvolle comic van Robert Kirkman werd in 2010 door AMC naar het televisiescherm gebracht en werd een ongekende hit voor een horrorserie. Vorig jaar kwam daar een point&click adventuregame bij en ook werd een succes.

The Walking Dead (A Telltale Games Series) verscheen in vijf losse afleveringen tussen 24 april en 20 november 2012 (zowel los te koop of middels een ‘season pass’) op iOS, Mac, PC, PlayStation Vita, PlayStation 3 en Xbox 360. Wegens dit succes is de game recent uitgegeven als Game of the Year edition op discs, welke wij hierbij recenseren voor de PS3.

The Walking Dead - Available Now in Stores!

The Walking Dead game speelt begint voor dat de hoofdrolspeler uit de comics (en dus ook tv-serie) Rick Grimes ontwaakt uit zijn coma. Je speelt Lee Everett; een net veroordeelde man die wordt overgeplaatst naar de gevangenis waar hij zijn straf moet uitzitten. Achterin de politiewagen krijg je de instructies en de tijd om de basisbediening van het spel te leren (zoals: zwijgen is een keuze), terwijl vele ziekenauto’s en helicopters voorbij vliegen. Het waarom blijkt binnen een paar minuten als er plots een paar hersenloze zielen over de snelweg lopen en de politiewagen verongelukt: de zombiepleuris is uitgebroken en het spel begonnen.

Als hernieuwd vrij man in de wereld zul je moeten overleven en moet je je bovendien moeten ontfermen over het kleine meisje Clementine. Het spel zal je forceren moeilijke keuzes te maken en deze gedurende het hele seizoen onthouden. Een beslissende keuze zul je opmerken door notificaties zoals “Clementine will remember that.” Elke episode wordt afsloten met een filmpje en ook hierin zijn de gevolgen van je keuzes te zien. De keuzes maken de verhaallijn ook uniek, ik keek mee op hoe Laura de game speelde en was erg benieuwd of ze dezelfde keuzes zou maken als mij.

The Walking Dead - Choice Matters Trailer

De lezers van de comic zullen overigens blij verrast zijn, de sfeer die dit verhaal schept komt erg overeen met het verhaal uit de pen van Robert Kirkman. Tijdens de productie werden de schrijvers van de game ook altijd vergezeld door de mensen uit het team van Kirkman. Naast dat de stijl komen we ook een aantal bekende figuren tegen. In het eerste hoofdstuk is de boerderij van Hershel Greene één van de locaties die je in het eerste hoofdstuk zult bezoeken.

Het spel komt uit de studio van Telltale Games, bekend van diverse recente adventure games. De gamedesigners werkten voorheen bij LucasArts, maar op het moment dat de ontwikkeling van Sam and Max: Freelance Police stopgezet werd, besloot men een eigen studio op te zetten. Er verscheen naast een nieuwe Sam & Max ook een nieuwe Monkey Island, Bone en in 2011 Jurassic Park. En hoewel de benoeming (point&click) adventure erg suf klinkt, lukt het de makers van The Walking Dead op een briljante manier spanning op te bouwen en je op onverwachte momenten flink in de stress te laten schieten.

The Walking Dead Game Zombies

De episodes nemen elk zo’n 2 à 3 uur in beslag. Let wel: de kans is groot dit ook daadwerkelijk aan één stuk door speelt, even een hoofdstukje is er bijna niet bij. Ik had echt het gevoel dat ik de hoofdrolspeler was en vroeg me bij elke vraag af “Wat zou ik doen?”.

De vijf sterren voor The Walking Dead Game van Telltale zouden er eigenlijk 25 moeten zijn, want elke aflevering is 5 sterren waardig.
De game is te verkrijgen via de diverse online gamestores (iOS, PSN, Xbox Live) en te verkrijgen op disc voor PC, Xbox 360 en PS3.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie