Recensie: World War Z 3D (Marc Forster, 2013)

Max Brooks’ Zombie Survival Guide was mogelijk één van de bekendste zombieboeken. Maar het boek dat de schrijver erna schreef is inmiddels door Brad Pitts productiebedrijf Plan B verfilmd en opende in Amerika met een opbrengst van $66 miljoen, nog nooit bracht een zombiefilm zoveel geld op in het openingsweekend. Vanaf vandaag draait World War Z 3D ook in de Nederlandse bioscopen.

World War Z 3D Brad PittGrote uitbraken van hondsdolheid over de hele wereld, het nieuws dat de familie Lane ’s ochtends aanhoort is bijzonder, maar zeker niet alarmerend. Een paar tellen na het ontbijt staat de familie oog-in-oog met hondsdolle monsters en binnen de kortste keren is de stad Philadelphia onbewoonbaar terrein geworden. Wordt je gebeten, dan verander je binnen 12 seconden in een evenzo hongerig wezen.

Gelukkig heeft Gerry (Brad Pitt) een goede indruk achtergelaten bij zijn vorige werkgever, de Verenigde Naties, en krijgt een voorkeursbehandeling om op een vliegdekschip te komen. Hij hoef als wederdienst alleen maar te assisteren in het vinden van de bron van de pandemie, want men hoopt dat met de informatie die daar te vinden is een vaccin ontwikkeld kan worden.

Het productieproces van World War Z liep niet op rolletjes; er moesten gedurende zeven weken heropnames plaatsvinden, er moest extra geld in de film gepompt worden en de releasedatum is met ruim een jaar verplaatst. Dit geeft natuurlijk vooraf wat wantrouwen over de kwaliteit van een film, maar dit blijkt geheel ten onrechte. Ook de special effects dragen hier positief aan mee.

De film is wel duidelijk een Brad Pitt-film, alles draait om hem. Maar hij zit goed in zijn rol, is menselijk en maakt daarbij ook de menselijke fouten. Van de uitgebreide lijst van medespelers is voornamelijk Daniella Kertesz als de Israëlische soldate Segen noemenswaardig.

De film World War Z staat ver af van het gelijknamige boek, maar is zeker niet onaardig te noemen. Een nadeel is wel dat de keuze is gemaakt om de film te produceren voor leeftijden vanaf 13 jaar (PG-13) en de zombiegore vrijwel achterwege blijft. Een ander minder punt zijn de extreme snelheid van het virus en de geïnfecteerden, maar filmtechnisch zijn deze wel noodzakelijk. Dit punt wordt gedeeltelijk op het einde goedgemaakt en zal daar de zombiefans meer behagen.

World War Z is een flinke rollercoaster ride, een actiethriller met een zombiethema gemaakt voor het grote publiek. Maar ook voor genrefans is het zeker een aanrader om te in de bioscoop te bezoeken tijdens onze typisch Nederlandse zomer.

World War Z draait vanaf vandaag, 4 juli, in de bioscoop.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

9 gedachten over “Recensie: World War Z 3D (Marc Forster, 2013)”

 1. Een zeer goeie film, maar het einde dat valt vies tegen. Ze hadden daar wat meer aan mogen besteden om van die zombies af te komen, dan hoe ze het in de film lieten zien.

  Beantwoorden
 2. ik heb me ook verbazend goed vermaakt met wat leuke 3d schrikeffecten! Het einde is wat abrupt, maar ik zie het als een open einde 😉

  Beantwoorden
 3. Het eind was idd wat minder maar voor de rest gewoon spannende film. Constant actie en af en toe ZO eng. Ik heb echt een paar goede schrikmomenten gehad en het is een lange tijd geleden dat ik dat heb gehad in de bios dus ik vond t echt een geslaagde avond.

  Beantwoorden
 4. Eerste uur was sterk. Maar daarna vervalt de film in een zombie-blockbuster met over-de-top actie. M.i hadden ze meer met boek moeten doen.

  Beantwoorden
 5. “Our war has just begon”. Ik ben een fan van het boek, maar ik wist op voorhand dat de film alleen maar een paar thema’s kon lenen. Om het boek te verfilmen zou een serie als Game of Thrones nodig zijn. En omdat ik er open instapte heb ik een heerlijke avond gehad. Een achtbaanrit met veel vaart, veel actie en de nodige spannende momenten. Er mag dan, voor de rating, weinig gore in zitten, ik vloog op momenten toch echt uit mijn stoel.

  Het eerste uur is top, daarna krijgt het meer een game-gehalte (‘infiltrate the facility’) al wordt ook dat goed gebracht. Jammer alleen dat het einde op twee gedachten hinkt. Voldoende afsluiting willen zijn voor het geval er geen vervolg komt, en tegelijkertijd de mogelijkheid open laten voor een vervolg. Vanuit commercieel oogpunt te begrijpen, financiers wachten eerst de box office resultaten af voor ze besluiten tot een vervolg, maar artistiek gezien jammer.

  Overall een lekkere film. Deel 2: bring it on!

  Beantwoorden
 6. Ik vond het echt een leuke film! Het einde -zoals iedereen al zegt- had wat meer aandacht mogen hebben gekregen. Maar toch heb ik zeker van de film genoten. Weer eens wat anders dan die standaard zombie films 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie