Het Schrikbeeld 2023 gaat (volgens De Nachtvlinders) naar…

Welke horrorfilm uit 2023 was volgens ons de beste? Van welke serie konden wij nachtenlang niet slapen en welk spel hebben wij weg moeten leggen omdat het simpelweg te eng was om verder te gaan? Wie wint van ons Het Schrikbeeld van 2023? Je leest het in dit artikel ‘Het Schrikbeeld 2023 gaat (volgens De Nachtvlinders) naar…’.

Een aantal genomineerden van Het Schrikbeeld 2023
Een aantal genomineerden van Het Schrikbeeld 2023

Omdat er best weinig te doen is rondom officiële prijzen rondom Horror, hebben wij sinds 2020 Het Schrikbeeld in het leven geroepen. Met Het Schrikbeeld eren wij aan het eind van het jaar nog eens wat er dat jaar is uitgekomen. Alle werken in de categorie horror uit dat jaar verschenen passeren de revue en daar stemmen we dan op. En daar komt dan -per categorie- een winnaar uit de bus. Dit jaar willen we zowel jou laten stemmen, maar hebben wij van De Nachtvlinders ook ons zegje gedaan.

Vier categorieën

Wij hebben gestemd in vier categorieën, namelijk:

 • Beste horrorfilm
 • Beste niet Engelse horrorfilm
 • Beste horrorserie
 • Beste horrorspel

Beste horrorfilm(s): Insidious The Red Door en No One Will Save You

In de categorie beste horrorfilm is er niet 1, maar zijn er 2 winnaars. Met allebei 33% van de stemmen hebben zowel Insidious: The Red Door als No One Will Save You dik gewonnen. Saillant detail: op de tweede plek staan óók twee films. Zowel Evil Dead Rise als The Last Voyage of the Demeter hebben allebei 16,7% van de stemmen weten binnen te harken.

Beste niet Engelse horrorfilm: Konferensen

Gelukkig is het in deze categorie iets duidelijker. Met 50% van de stemmen is Konferensen duidelijk de winnaar. Als tweede komt -wederom met een respectabele 33%- Cuando Acecha la Maldad. En de derde plek is voor Unborn Biru. Deze film heeft 16,7% van de stemmen.

Beste horrorserie: Fall of the House of Usher

In deze categorie is een duidelijke overwinnaar die alle anderen ver achter zich liet: Fall of the House of Usher. Deze horrorserie kreeg van ons maar liefst 83,3% van de stemmen. Dead Ringers is goede tweede met 16,7%.

Beste horrorspel: Resident Evil 4 REmake

En als laatste mijn favoriete categorie, beste horrorspel. Hierin zijn wij bij De Nachtvlinders ook weer erg verdeeld. 2023 was dan ook een goed horrorjaar in gameland. Met 33,3% van de stemmen is Resident Evil 4: REmake de duidelijke winnaar. De tweede plek wordt dit keer maar liefst gedeeld door vier andere spellen. Met 16,7% van de stemmen vinden we daar: Lethal Company, Dead Island 2, Layers of Fear en Alan Wake 2.

Wat vonden we verder nog het vermelden waard?

Ivar: In 2023 vond ik Melissa Barrera (Scream) er bovenuit springen en Nicholas Cage (Renfield) met stip mijn beste acteur, met als goede tweede Micheal Trucco (Fall of the House of Usher).

Michel: Mijn top 3 van dit jaar is:

 1. Talk To Me
 2. Bodies, Bodies, Bodies
 3. The Creator

Gerben: Mijn top 3 uitschieters van dit jaar:

 1. de Netflix-serie Copenhagen Cowboy
 2. Het spel Alan Wake II
 3. Het boek The Three Body Problem van Cixin Liu

En tenslotte mijn top 3 van 2023:

 1. Diablo 4 (PS5)
 2. Saw X
 3. Totally Killer

Tot zover ons jaar. We hebben heel wat afgespeeld, gekeken en ge-binged. Maar er kan er -per cagtegorie- maar 1 de winnaar zijn (behalve natuurlijk weer bij de horrorfilms). Het was dan ook in alle opzichten een goed horrorjaar! Ben je het eens met onze lijstjes / de uitkomst van de stemmen?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Het Schrikbeeld 2023 gaat (volgens De Nachtvlinders) naar…”

 1. Mijn top horrorfilm dit jaar is “Talk to Me“. De meest originele en beklemmende horrorfilm die ik dit jaar heb gezien.
  Top serie is “Fall from the House of Usher“, een moderne nieuwe take op het bekende verhaal van Edgar Allan Poe.
  De beste buitenlandse film die in de buurt komt van horror is zonder meer “Godzilla Minus One“.
  Spellen speel ik niet, dus daar moet ik helaas passen.

  En een extra categorie: de slechtste horrorfilm die ik heb gezien is zonder meer “All Fun and Games”. Ik ben zelfs bijna in de pauze weg gegaan, maar heb dat uiteindelijk toch maar niet gedaan. Helaas.

  Beantwoorden

Plaats een reactie