Recensie: Insidious: Chapter 2 (James Wan, 2013)

insidious2aWe werden dit jaar al eerder getrakteerd op een film van James Wan, namelijk ‘The Conjuring’. Misschien niet één van de meest originele films, maar wel een zeer spannende met een goede sfeeropbouw en origineel camerawerk. Voor diegene op wie ‘The Conjuring’ indruk heeft gemaakt, kan het beste de bioscoop bezoeken voor ‘Insidious: Chapter 2’. Deze film zit namelijk qua sfeer op dezelfde golflengte als ‘The Conjuring’. Wel wordt geadviseerd om eerst ‘Insidious’ te gaan bekijken, omdat dit nodig is om deel twee goed te kunnen volgen. In ‘Insidious: Chapter 2’ bundelt Wan weer zijn krachten met Leigh Whannel. Het duo maakte al indruk met ‘Saw’

‘Er gebeuren nog steeds rare dingen in het huis van de familie Lambert en Renai (Rose Byrne) is ervan overtuigd dat het nog steeds spookt. Ze probeert haar man Josh Lambert (Patrick Wilson) hiervan te overtuigen, maar hij lijkt het probleem te ontkennen. Dan komen ze erachter dat niet zozeer het huis de oorzaak is van de vreemde dingen die er gebeuren. Ze gaan met een team op onderzoek uit en duiken in een wel heel duister verleden. En welke rol kan Dalton Lambert (Ty Simpkins) hierin spelen?’

insidiousmovieWie ‘Insidious’ heeft gezien, herinnert zich vast en zeker het indrukwekkende einde nog. Vader Josh weet zijn zoon te redden uit de geestenwereld en keert met hem terug. Dit heeft heftige gevolgen voor Elise Rainier (Lin Shaye). Wanneer er van Josh een foto wordt gemaakt, blijkt hij geschaduwd te worden door een kwaadaardige geest…..                               ’Insidious: Chapter 2’ heeft niet voor niets deze naam. Deze film gaat namelijk precies verder op het punt waar de eerste film is opgehouden. Het doel van Wan en Whannel was om de film nog enger te maken dan het eerste deel. Dit was een grote uitdaging, omdat de hoofdpersonen al bekend zijn met het gevaar dat hen bedreigd. Dit heeft ertoe geleid dat de film niet zozeer een spookhuisverhaal meer is, maar meer een mystery horror met thrillerelementen.

Omdat we de personages al kennen van ‘Insidious’, weten we al een beetje wat we van hen kunnen verwachten. Tijdens de film blijkt al dat dit niet geheel waar is, want van één personage krijgen we een geheel andere kant te zien. Daarbij gaat ‘Insidious: Chapter 2’ meer in op de achtergrond van wat er in de film gebeurt. Wat is er aan de hand? En vooral; wat is de achtergrond van het kwaad, dat nog steeds de familie Lambert lastig valt? Dit levert een hoop enge en huiveringwekkende beelden op. Dit geeft ons eveneens een betere indruk van de geestenwereld, waar we in deel één al een glimp van mogen hebben opvangen.

insidious2bAan de ene kant krijgen we als kijker meer achtergrondinformatie en gaat de film meer leven. Er worden duidelijk gezorgd voor enge momenten en bepaalde personages dragen hier voor een groot deel aan bij. Het laat zien dat het kwaad dichterbij is dan je denkt, en je eigenlijk niemand kunt vertrouwen. Aan de andere kant heeft het feit dat er in deze film meer uitgelegd wordt, ook een nadelig effect op de loop van het verhaal. De hoeveelheid informatie gaat namelijk op momenten ten koste van de opgebouwde spanning in de film.

IL1A1630.CR2Concluderen maakt dit van ‘Insidious: Chapter 2’ een waardige opvolger van ‘Insidious’, die verder borduurt op de enge geestenwereld, waar we in het eerste deel al mee kennis konden maken. Diverse effecten en personages zorgen voor schrikeffecten en daarnaast biedt de film ook veel achtergrondinformatie over de duistere krachten, die de familie Lambert nog steeds lastig valt. Helaas heeft dit laatste wel op sommige momenten nadelige invloed op de opgebouwde spanning in de film.

Vanaf vandaag draait ‘Insidious: Chapter 2’ in de bioscopen en de film wordt ook vertoond op verschillende Halloween-voorstellingen, die georganiseerd worden door diverse bioscopen in het land. In Amerika vond de release van de film (zeer toepasselijk) op vrijdag de 13e plaats. Deze film opende daar op #1 in de lijst en heeft in het openingsweekend al 41 miljoen dollar box office opgeleverd, wat drie keer meer is dan ‘Insidious’. Dit betekent voor Wan dat dit zijn tweede film is dit jaar die zoveel geld oplevert. Eveneens wordt er al gesproken over het maken van een derde deel van ‘Insidious’.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Insidious: Chapter 2 (James Wan, 2013)”

  1. Ik zag een stukje van ’the making of’ en ik had al kippenvel. De babyfoon heb ik maar uitgezet. 😛
    Heb Insidious ook gezien, zo’n beetje verplicht, maar dat zijn films die ik serieus eng vind en ik de laatste tijd niet zoveel meer kijk! Weet dus niet of ik deze wel wil zien haha!

    Beantwoorden
  2. Had deel 1 niet gezien (gewoon niet van gekomen) maar dat hinderde eigenlijk niet zo erg in het kijken. Er werd in de film genoeg uitgelegd/gehint om te begrijpen wat er was gebeurt. Erg vermakelijke film! Op het einde werd het bijna een beetje een avonturenfilm, maar dat vond ik wel kunnen. Goede spanning en verhaal zat leuk in elkaar!

    Beantwoorden

Plaats een reactie