Top 5 beste final girls in horrorfilms

Een van de meest bekende subgenres binnen het horrorgenre, is de slasher. Een moordenaar vermoordt op gruwelijke wijze een groep (vaak jonge) mensen. Het zal je allicht een keer opgevallen zijn dat binnen dit subgenre vaak een vrouw als de laatste overlevende overblijft. Probeer maar eens een slasher te bedenken met niet een vrouw die uiteindelijk overleeft, maar een man. Er zijn zeker voorbeelden te bedenken, zoals Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge (1985), maar dit zijn uitzonderingen die de regel bevestigen.

Wat is dat nu precies, een final girl? Een final girl is meestal de protagonist in een horrorfilm die het langst blijft leven. Zij vormt de ‘kracht van het goede’ en zal een laatste confrontatie aangaan met de slechterik of moordenaar. Er zijn door de geschiedenis heen veel bekende final girls geweest. Iconische films, zoals Halloween (1978), Alien (1979) en Nightmare on Elm Street (1984) bevatten vaak een iconische final girls, zoals Laurie Strode, Ellen Ripley en Nancy Thompson. In het onderstaande lijstje van beste final girls heb ik geprobeerd niet de classics te raadplegen, maar de meer recentere final girls.

5. Sidney Prescott (Neve Campbell)

Scream I, II, III, IV en V (1996, 1997, 2000 2011 en 2022)

Het blijkt voor Ghostface film na film onmogelijk om Sidney Prescott te vermoorden. Het zit haar nooit mee met een nieuwe, geheimzinnige (en voor Sidney altijd bekende) moordenaar die het op haar gemunt heeft. Toch weet ze keer op keer Ghostface te ontmaskeren én te verslaan. Als de vijfde film uitkomt in 2022, dan is Sidney een final girl in maar liefst drie decenia (ervanuitgaand dat ze dit ook is in Scream 5?)

4. Max Cartwright (Taissa Farmiga) en Amanda Cartwright (Malin Akerman)

The Final Girls (2015)

Dit is niet per se de bekendste film uit dit rijtje, maar met zo’n filmtitel kan ik deze film niet weglaten, toch? In deze horrorkomedie gaat Max terug het verleden in om samen met haar moeder Nancy, een bekende scream queen uit de jaren 80, een moordlustige psychopaat te verslaan. Als je van meta-horror houdt (het genre waarin er in een horrorfilm gereflecteerd wordt op horrorfilms, zoals Scream en The Cabin in the Woods (2012)), dan is The Final Girls echt een enorme aanrader.

3. Theresa Gelbman (Jessica Rothe)

Happy Death Day (2017)

Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat Theresa in Happy Death Day helemaal geen final girl is. Ze gaat per slot van rekening keer na keer dood (waarna ze telkens weer ’s ochtends wakker wordt), terwijl de final girl in principe juist blijft leven. Toch is Happy Death Day juist een mooi voorbeeld van hoe de rol van de final girl kan veranderen en variëren.

2. Grace Le Domas (Samara Weaving)

Ready or Not (2019)

Critici waren het in recensies van Ready or Not er eigenlijk unaniem over eens: de casting van Samara Weaving als de final girl in deze film was een gouden zet. Met geweldige oneliners en goede dosis sarcasme slaat, mept, schopt en schiet Grace zich door haar nieuwe schoonfamilie, die haar na een ongelukkig kaartspelletje massaal probeert te vermoorden.

1. Erin Harson (Shari Vinson)

You’re Next (2011)

Als je nog een een slasher zoekt met een badass final girl, dan is You’re Next dé film voor jou. Erin start de film als een vreemde eend in haar schoonfamilie (hé, nog een schoonfamilie!), maar als ze worden aangevallen door drie moordenaars, verandert ze vervolgens langzaam maar zeker in een ware survivalist die enorm innovatief is als het aankomt op manieren om haar belagers tegen te gaan.

Ik zal ongetwijfeld een aantal geweldige final girls niet hebben opgenomen in mijn lijstje. Als je dus iemand mist die écht op nummer 1 moet staan, laat het ons weten!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “Top 5 beste final girls in horrorfilms”

  1. Bedankt voor weer een leuke top 5. Er stonden zowaar twee films op die ik nog niet kende.
    “You’re Next” en “The Final Girls”. Als het goed is vallen ze vrijdag in de bus. Ik ben benieuwd!

    Beantwoorden

Plaats een reactie