De ijskoude Top 5 Horrorfilms

Het is weer voorbij die mooie zomer. We moeten de kou gaan trotseren en hoe kan je dat het beste? Juist! Een warm huis, dikke sokken aan, hete thee en een heerlijke horror. Er zijn genoeg horrorfilms in de brandende zon maar, er zijn ook echt wel winter horrorfilms. Met sneeuw, kou, winterkleding zodat je nog meer gaat snakken naar de zomer. Hier speciaal voor jou een ijskoude Top 5.

The Wolf Of Snow Hollow (2020)

THE WOLF OF SNOW HOLLOW Trailer (2020) Jim Cummings, Robert Forster Movie

In een bergstadje worden een reeks brute moorden gepleegd. Niemand weet nog hoe of wat en er is veel angst. De lichamen worden allemaal na volle maan gevonden. Hierdoor wordt er wel in het bestaan over weerwolven gelooft. De agent John Marshall (Jim Cummings) veegt deze theorie van de baan en denkt aan een koelbloedige seriemoordenaar. Het gebrek aan een goede nachtrust, de opvoeding van zijn tienerdochter en de zorg voor zijn vader doen hem twijfelen aan de zaak. Door de stres valt hij terug in zijn verslaving (alcohol), al snel leidt dit tot een fascinerende mentale instorting. De absurde zwarte humor en het geweldige acteerwerk van Jim Cummings weten je te verrassen.

The Wolf of Snow Hollow zou je kunnen onderverdelen in verschillende genres, maar geen van deze genres zouden recht doen aan de film. Is het een horror? Is het comedy? Misdaad? Of toch drama? Het is meer een Fargo-achtige whodunnit-genre (als dat bestaat). De film bevat elementen van deze genres, maar met een unieke wereld en een totaal eigen sfeer.

The Wolf of Snow Hollow is te zien op Netflix.

Let the Right One in (2008)

Let the Right One In Official HD Trailer

Oskar is een twaalf-jarige jongen die wordt gepest en hij is erg eenzaam. Op een avond ziet hij Eli bij zijn flat en zij zegt tegen hem dat hij uit d’r buurt moet blijven, Oskar luistert daar niet naar. Het schrikt hem niet af dat hij Eli nooit overdag ziet en best wel bleek eruit ziet. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee. Oskar komt er achter dat Eli een vampier is. Eli moet bloed hebben maar wil geen geweld gebruiken en Oskar droomt om zijn pestkoppen goed te grazen te nemen. Door deze mooie opbloeiende vriendschap helpen de twee elkaar goed.

Let the Right One in oftewel: Låt den rätte komma in is een Zweedse film van de Zweedse regisseur Tomas Alfredson (o.a bekend van: The Snowman en Tinker Tailor soldier spy). In 2010 kreeg deze film een remake onder de naam: Let Me In. De Zweedse versie heeft meer dan 55 awards gewonnen, waaronder de Silver Scream Award op het Imagine Film Festival Amsterdam.

Let the Right One In kan je zien op Prime Video.

Lees ook: Eerste castleden voor tv-serie Let the Right One In

Frozen (2010)

Nee nee nee! Dit is niet de Disney-versie, maar een hele spannende film uit 2010 die over een groepje vrienden gaat die gaan skiën. Zij stranden op een skilift en hulp hoeven ze niet te verwachten, want het gebied is tijdelijk gesloten. Zij hangen best wel hoog in de lucht en vechten tegen de kou om te overleven. Ondertussen komen nog andere vervelende elementen die hun overlevingskans te verkleinen.

Frozen is geregisseerd door: Adam Green en ging in 2010 op het Sundance Festival in première. De film werd genomineerd voor een Saturn Award voor Beste horrorfilm.

30 days of night (2007)

30 Days of Night (2007) - Trailer

Het geïsoleerde stadje Barrow in Alaska wordt iedere winter 30 dagen donker door de stand van de zon. Veel inwoners van het stadje gaan dan even hun heil ergens anders zoeken. Deze winter zijn er vreemdelingen (vampieren) die op bezoek zijn en ze gaan er heerlijk op los. Dit werd aangekondigd door een zwerver, maar de sheriff dacht:” ja eerst zien dan geloven”. Als snel verdwijnen er bewoners en moeten de sheriff, zijn vrouw en een paar anderen zien te overleven tot het weer licht wordt. Het wordt een harde en bittere strijd.

30 days of night is geregisseerd door David Slade. Hij is ook wel bekend van Hard Candy, The Twilight Saga: Eclipse en Black Mirror: Bandersnatch. Hij heeft ook de videoclip Aerials van System of a Down geregisseerd.

Lees ook: Recensie: 30 Days of Night – Dark Days

Stephen King’s Dreamcatcher (2003)

Dreamcatcher (2003) Official Trailer #1 - Donnie Wahlberg Movie HD

Vier jeugdvrienden Henry, Jonesy , Beaver en Pete hebben ooit een zeer speciale jongen genaamd Duddits gered van een stel gemeneriken. Ze worden vrienden voor het leven en als dank zegent Duddits de jongens met bijzondere krachten terwijl ze allen een dreamcatcher of dromenvanger aanraken. Deze krachten en Duddits zullen in de toekomst een belangrijke rol spelen. Jaren later gaan die zelfde vrienden voor een jaarlijkse jachtpartij in een huisje zitten in de besneeuwde bergen. Wanneer er een vreemdeling gedesoriënteerd op hun pad komt, veranderd er alles. Ze moeten vechten voor hun leven en gebruik maken van hun speciale gaven.

Dreamcatcher is een verfilming door regisseur Lawrence Kasdan het gelijknamige boek van horrormeester Stephen King.

Lees ook: Wat zijn de 5 beste Stephen King verfilmingen?

Dus vergeet niet je chocomel te pakken en laat je verrassen door deze winterse top 5!
Nog niet genoeg? Denk ook aan films als The Shining, The Thing, Dead Snow deel 1 en 2.
Welke film ga jij kijken? Laat het ons weten in de comments.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

9 gedachten over “De ijskoude Top 5 Horrorfilms”

 1. Frankenstein’s Army’ van “onze” Richard Raaphorst speelt zich af aan het Oostfront in WW2. Ook een behoorlijk frisse omgeving 🙂
  ‘Rare Exports’ is een frisse Finse horrordie (of hoe je een komische horrorfilm ook noemt) die zich ook nog eens rond de kerst afspeelt.
  Komt in ‘Sint’ trouwens sneeuw voor? Weet ik even niet meer.
  ‘The Keep’ van Michael Mann over een monster in een SS kasteel in de winter is ook het kijken waard.

  Nog een ijskoude film is ‘Wind River’. Hoewel er een paar mensen vervelend aan hun einde komen in deze film is het meer een thriller / misdaadfilm dan een horrorfilm. Maar ik vind hem zo goed dat ik hem hier toch niet onbesproken wil laten. Met Jeremy “Hawkeye” Renner. Eén van zijn beste films.

  Beantwoorden
   • Haha, grappig. Die Sneeuw top 5 is van januari van dit jaar. Die had ik even niet meer op mijn netvlies. Ik zie dat ik daar ook Wind River al aan het pushen was 🙂
    En Rare Exports staat daar inderdaad ook in.
    Dubbelen of niet, ik vind dit top 5 lijstjes altijd erg leuk. Keep ‘em coming!

    Beantwoorden

Plaats een reactie