Balada Triste de Trompeta Beste Europese Fantastische Film 2011

De Méliès d’Or 2011 voor de Beste Europese Fantastische Film van het jaar is toegekend aan Balada Triste De Trompeta (Engelse titel: The Last Circus) van regisseur Alex de la Iglesia. Daarnaast wordt er ook een Méliès d’Or uitgereikt voor de Beste Europese Fantastische Korte film en deze is gewonnen door de Nederlander Jeroen Annokkee voor zijn film Suiker.

Álex de la Iglesia - Méliès d'Or 2011De prijzen zijn afgelopen week tijdens het 44ste Sitges International Fantastic Film Festival in Spanje uitgereikt. Om in aanmerking te komen voor de Méliès d’Or moet een film op een van de deelnemenende Europese Fantastische Filmfestivals een Méliès d’Argent winnen. Opvallend is dat beide winnaars de finale bereikten door op het Nederlandse Fantastic Film Festival Imagine in Amsterdam de zilveren Méliès in de wacht te slepen.

Het is voor regisseur Alex de la Iglesia de tweede keer dat hij de Méliès d’Or wint, in 1995 won hij de Europese gouden filmprijs al voor El día de la bestia (The Day of the Beast). Naast de winnaar The Last Circus waren er acht fantastische films genomineerd:

Rubber (Quentin Dupieux, Frankrijk, 2010) | Sitges Intl. Fantastic Film Festival (Spanje)
The Last Employee (Alexander Adolph, Duitsland, 2009), winnaar op Fanomenon Leeds Film Festival (Engeland)
Rare Exports: A Christmas Tale (Jalmari Helander, Finland, 2010), winnaar op Trieste Scienceplusfiction (Italië)
Tranfer (Damir Lukacevic, Duitsland, 2010) | Brussels Intl. Fantastic Film Festival (België)
The Trollhunter (André Øvredal, Noorwegen, 2010), winnaar op Neuchâtel Fantastic Film Festival (Zwitserland)
Kidnapped (Miguel Angel Vivas, Spanje, 2010), winnaar op Espoo Ciné Intl. Film Festival (Finland)
Hideays (Agnès Merlet, Frankrijk, 2011), winnaar op Strasbourg European Fantastic Film Festival (Frankrijk)
Attack The Block (Joe Cornish, GB, 2011), winnaar op Lund Intl. Fantastic Film Festival (Zweden)

The Last Circus

Balada Triste De Trompeta komt 24 oktober uit op DVD

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog belandt een circusclown in een werkkamp. Hij geeft zijn zoon Javier de levensles mee dat wraak de enige manier is om het noodlot af te wenden. Anno 1973 – Spanje zucht nog onder de Franco-dictatuur – is Javier zelf clown. Als hij verliefd wordt op Natalia, de beeldschone vriendin van zijn collega Sergio, haalt hij diens woede op de hals. Een bloederige strijd tussen de twee mannen is het gevolg, waarbij ook omstanders niet gespaard blijven.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Balada Triste de Trompeta Beste Europese Fantastische Film 2011”

  1. Balada Triste de Trompeta heb ik nog niet gezien, maar concurrenten The Trollhunter en Rubber zijn gave films (de eerste gaver dan de tweede, maar toch), dus nu ben ik extra benieuwd naar deze winnaar.

    Rare Exports: A Christmas Tale moet ik ook nog kijken en Attack the Block lijkt me wel grappig (maar niet zo goed :P). Suiker ga ik opzoeken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie