Top 5 kerstvakantie-horror: have a very, messy christmas

Het eind van het jaar nadert. Dit betekent naast oliebollen ook lijstjes. Wij bij De Nachtvlinders houden wel van een leuke, duistere top 5, zoals je weet. Nou, daar kan ik wel iets over schrijven, riep ik. Dus ik heb mijn collega-Nachtvlinders eens gevraagd wat zij zoal graag kijken tijdens de laatste feestdagen van het jaar en dit heb ik in een top 5 gegoten: have a very, messy Christmas!

messy christmas

5. Rare Exports (Finland/​Noorwegen/​Frankrijk/​Zweden; 2010)

‘He knows if you’ve been naughty. He knows if you’ve been nice. And he doesn’t give a shit.‘ Kijk, met zo’n ondertitel weet je wat je kunt verwachten. Nachtvlinder Marloes kwam met deze titel. Een groep ruige Finse mannen gaat in de Korvatunturi-bergen in Lapland op zoek naar het graf van Joulupukki, oftewel de Kerstman. En zoals in elke horrorfilm hadden ze dat maar beter niet kunnen doen. Want ook al heeft de bebaarde man die ze in bevroren toestand aantreffen wel wat weg van Vader Kerst, hij is niet alleen maar op zoek naar stoute kinderen. Regisseur Jalmari Helander levert een stijlvolle, komische horror op.

Rare Exports : A Christmas Tale | trailer #1 US (2010)

4. Anna and the Apocalypse (Verenigd Koninkrijk; 2017)

Tip van Nachtvlinder Gerben. Alsof Shaun of the Dead en La La Land een baby hebben gehad. Oh, de horror! Je moet in deze film niet alleen de verschrikkingen van de levende doden zien te weerstaan, maar dus ook het zingen, haha. Het kerstfeest van het slaperige stadje Little Haven wordt bedreigd door een zombie-invasie. Anna en haar vrienden van de middelbare school worden gedwongen om te vechten, hakken en zingen tussen hordes zombies in. Al snel komen ze erachter dat het leven van een tiener even ingewikkeld is als overleven als een tiener, zelfs wanneer de wereld ten onder lijkt te gaan. Die trailer vind ik wel erg fantastisch, kijk hieronder zelf maar:

ANNA AND THE APOCALYPSE Official Trailer (2018)

3. Await Further Instructions (Verenigd Koninkrijk; 2018)

Deze sci-fi-horror, wederom door Gerben getipt, speelt zich af op Eerste Kerstdag. De familie Milgram wordt wakker met een mysterieuze, zwarte substantie rond hun huis. Er gebeurt duidelijk iets monumentaals vlak voor hun deur, maar wat precies – een industrieel ongeluk, een terroristische aanval, een kernoorlog? Wanhopig op zoek naar informatie zetten ze de televisie aan. Op het scherm verschijnt een onheilspellend bericht: ‘Blijf binnen en wacht op verdere instructies’. Terwijl de televisie steeds meer de overhand neemt, escaleert hun paranoia in een heftig bloedbad. De film is geregisseerd door Johnny Kevorkian en Grant Masters, Sam Gittins en Neerja Naik spelen er in mee.

Await Further Instructions Trailer #1 (2018) | Movieclips Indie

2. The Lodge (US; 2019)

The Lodge, een ijzingwekkende nachtmerrie van de regisseurs van Goodnight Mommy, volgt een gezin dat zich tijdens de feestdagen terugtrekt in hun afgelegen winterhut. Wanneer de vader gedwongen wordt om abrupt naar zijn werk te vertrekken, laat hij zijn kinderen Aidan en Mia achter bij zijn nieuwe vriendin Grace. Geïsoleerd en alleen, worden ze door een sneeuwstorm gevangen gehouden in de lodge terwijl angstaanjagende gebeurtenissen spoken oproepen uit het duistere verleden van Grace. Met Richard Armitage, Jaeden Martell, Lia McHugh en Riley Keough. Niet echt een ‘kerstfilm’, maar een afgelegen hutje in een besneeuwde omgeving telt ook, toch? Gerben vind van wel!

THE LODGE Official Trailer (2019) Riley Keough Horror Movie HD

1. Krampus (Verenigd Koninkrijk / Nieuw Zeeland; 2015)

Nachtvlinder Kristel had er ook nog eentje voor deze messy christmas: Krampus. Omdat feestdagen ellende en familieruzies betekent, heeft de jonge Max helemaal niets met Kerstmis. Wat hij hier echter mee over zich heen brengt is vele malen erger: de woede van Krampus, een demonische, kwaadaardige entiteit die ongelovigen afstraft. Max’ labiele familie wordt weldra belegerd door geliefde iconen van feestdagen, die een monsterlijke vorm hebben aangenomen. Als ze de dag van vreugdes willen overleven, zullen de familieleden samen moeten vechten. Of ze nou willen of niet. Met Emjay Anthony, Toni Collette, Adam Scott en David Koechner. De regie is in handen van Michael Dougherty.

Krampus - Official Trailer (HD)

Dit is ‘m dan; onze top 5 voor een very, messy christmas. Welke hebben jullie hiervan gezien? Uiteraard zijn er nog veel meer bloederige vakantiefilms, dus gooi ook vooral jouw favoriete films hieronder in de comments! Kijk je zelf liever klassiekers zoals Gremlins, of Better Watch Out? Wij zijn natuurlijk ook erg benieuwd naar jullie lijstjes / tips.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Top 5 kerstvakantie-horror: have a very, messy christmas”

 1. Rare Exports is mijn nummer 1. Heerlijke film. Ik heb ook Krampus en The Lodge gezien. De andere twee (nog) niet.
  The Lodge vind ik er persoonlijk niet echt bij passen. Maar als alternatief heb ik Black Christmas, de originele uit de jaren 70. De remake uit 2006 was niet echt wat, maar die uit 2019 is nog wel aardig.

  Daarnaast verdient Violent Night, die vorige jaar in de bios draaide, een eervolle vermelding. Hierin gaat David Harbour heerlijk te keer als de Kerstman die zich verzet tegen een stel home invaders.

  Beantwoorden
  • Ha Rob.

   Uiteraard heb je, zoals gewoonlijk, weer eens helemaal gelijk. Ik loop ook helaas best achter met mijn horrorfilms (getuige het aantal wat ik al dan niet gezien heb van dit lijstje). Het goede nieuws is dat ik daar nu wel drie weken de tijd voor heb om een en ander in te halen 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie