Top 3 van 2022 van de eindbazen van De Nachtvlinders

Het einde van het jaar is in zicht! En terwijl ik in dit cliché-intro heel clichématig vertel dat het ‘die tijd van het jaar is om terug te blikken’, gaan wij dat dan ook zeker doen! Uiteraard wèl in De Nachtvlinders-stijl. Ik heb onze redacteuren allemaal om hun favoriete Top 3 van 2022 gevraagd. Dit hoeft dus niet persé een titel uit 2022 te zijn, maar dit is hun favoriete lijstje van dit jaar. En het hoeft niet een specifiek genre te zijn, films, boeken, spellen, musicals,… het kan allemaal. Als het maar eng is. Ik zal jullie niet langer in spanning houden, lees gauw verder voor onze favoriete Top 3 in 2022:

Marloes:

3. Hatching / Gonjiam: Haunted Asylum
2. Men
1. Nope / Saint Maud

Hatching: De 12-jarige Tinja is turnster en probeert wanhopig haar veeleisende moeder tevreden te stellen. Haar moeder heeft een populaire blog waarop ze obsessief de wereld laat zien hoe perfect haar gezin is. Wanneer Tinja een vreemd ei ontdekt, besluit ze het mee te nemen en warm te houden. Maar dan komt het ei uit en volgt er een schokkende ontdekking…
M: Ik vond het een leuke take op puberteit en indrukwekkend hoe het monster tot leven is gewekt met animatie en animatronics.

Hatching (2022) HD Trailer NL
Hatching

Gonjiam: Een populaire vlogger rekruteert een handvol mensen voor hun ‘experience the horror’-show in Gonjiam. Zij moeten het spookhuis verkennen en dit live in de show streamen. Om meer kijkers te trekken halen de hosts trucs uit met de gasten, maar het begint uit de hand te lopen wanneer ze binnen zijn. Gemartelde zielen liggen echt op de loer.
M: Ik ga gelijk valsspelen en mijn plek drie delen met een andere film: deze found footage uit Korea is behoorlijk eng, een tijd geleden dat ik zo bang was van een film. Ik had deze ook al eens in een vorig top 5-je genoemd.

Gonjiam: Haunted Asylum Official Trailer (In Cinemas 19 April)
Gonjiam: Haunted Asylum

Men: Een jonge vrouw (Jessie Buckley) trekt zich na de dood van haar man terug op het Britse platteland. Daar wordt haar rust verstoord wanneer het lijkt alsof iets of iemand haar stalkt. Wat begint als een sluimerende dreiging wordt een regelrechte nachtmerrie, waarin ze belaagd wordt door de demonen uit haar verleden.
M: Ik hou van vage indie-horrors waar je lang over na kunt denken qua boodschap. Het acteerwerk was goed en het is een onnavolgbare film. Ik vond het vooral tof omdat je erover kunt discussiëren: zijn alle mannen in de film hetzelfde en is er iets engs aan de hand, of ziet de hoofdpersoon vanwege haar ervaring met mannen ze allemaal hetzelfde?

Men | Official Trailer HD | A24
Men

Nope: De film herenigt Peele met Daniel Kaluuya, die wordt bijgestaan door Keke Palmer en Steven Yeun als bewoners van een stoffig stadje in het binnenland van Californië, waar ze getuige zijn van een griezelige en huiveringwekkende ontdekking.
M: Ieder plaatje in de film is er een om in te lijsten. Al die weidse shots, fantastisch. Ook heeft de film weer een goede boodschap. Ik zag het als een film over wat er gebeurt wanneer je een dier dat sterker is dan jij probeert jouw wil op te leggen.

NOPE | Official Trailer
Nope

Saint Maud: De jonge Maud is een verzorgster die zich om de stervende Amanda bekommert. In de periode dat ze met elkaar omgaan ontwikkelt Maud een obsessie voor de dame. Ze gaat zelfs zó ver dat ze Amanda’s ziel van de verdoemenis wil redden en zet hierbij haar eigen leven op het spel.
M: Nou, als ik dan toch vals speel: Saint Maud op een gedeelde eerste plek in mijn top 3: het was een heel indringende film, dat einde spookt nog steeds soms door mijn hoofd.

Saint Maud | Official Trailer HD | A24
Saint Maud

Kristel

3. The Black Phone
2. Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities
1. Dahmer

The Black Phone: Finney Shaw, een verlegen, maar slimme 13-jarige jongen wordt ontvoerd door een sadistische moordenaar en opgesloten in een geluidsdichte kelder waar schreeuwen weinig zin heeft. Wanneer een afgesloten telefoon aan de muur begint te rinkelen, ontdekt Finney dat hij de stemmen van de vorige slachtoffers van de moordenaar kan horen.
K: Ik vind het een erg vermakelijke, spannende film. Ik hou wel van die jaren70/80 vibe. De film was erg spannend. Je leeft zo erg met het jongetje mee en daarom hoop je ook dat hij het moet overleven. Met een vleugje humor, een zooitje spanning en een gestoorde Ethan Hawke zou je bijna denken dat hij zijn inspiratie had van een echte seriemoordenaar.

The Black Phone - Official Trailer
The Black Phone

Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities: Cabinet Of Curiosities, ofwel rariteitenkabinet, is de nieuwste serie van de bekende gruwelsprookjes-regisseur Guillermo Del Toro. De sfeer weer heerlijk nostalgisch spookachtig, zoals we gewend zijn van Del Toro.
K: Dit heeft mij zo erg gepakt. Elke aflevering is een ander verhaal met een tribute naar Alfred Hitchcock en wordt geïntroduceerd door Guillermo del toro zelf. De ene aflevering is nog spannender dan de andere. Mijn favoriete afleveringen zijn the viewing en the autopsy. The Viewing omdat die zo absurt is en wordt gefilmd, The Autopsy vond ik erg spannend! De serie heeft maar acht afleveringen. Je kan het vergelijken met de serie The Twilight zone en Masters of Horror. Ik hoop echt dat hier meer van komt.

GUILLERMO DEL TORO’S CABINET OF CURIOSITIES | Official Trailer | Netflix

Dahmer: De serie onderzoekt de gruwelijke en afschuwelijke ware misdaden van Jeffrey Dahmer en de falende systemen die een van de meest beruchte seriemoordenaars van Amerika in staat stelden om meer dan tien jaar lang zijn moordpartijen in volle zicht te blijven uitvoeren.
K: Ik ben een groot fan van true crime en ik wist al zeer veel info over Jeffrey Dahmer. Over deze zieke geest zijn er al veel films en docus uitgebracht, maar deze serie hield zeker wel mijn aandacht vast. Evan Peters is een groot talent en draagt de rol van Dahmer zeer goed. Ryan Murphy wil meer van dit soort series maken. Nou, kom maar door want, ik smul hier van. Ik hoop dan wel dat mr Murphy de familie van de slachtoffers dan wel even inlicht. Voorlopig staat deze in mijn top 3.

Dahmer

Ivar

3. Immortality
2. Guillermo Del Toro’s Cabinet of Curiosities
1. The Menu

Immortality: In deze interactieve film van Sam Barlow (Her Story, Telling Lies), staat het mysterie van Marissa Marcel centraal. Een actrice die in drie films speelde die nooit waren uitgegeven en daarna was verdwenen. Het mysterie wordt alleen groter omdat deze films jaren van elkaar vandaan werden uitgegeven en Marissa er in geen enkele film ook maar een dag ouder uitziet.
I: Als redactielid bij de Nachtvlinders ben ik zelf natuurlijk een groot fan van het filmmedium en deze interessante kijk erop kan ik daarom zeker waarderen. Ook is het mysterie in deze interactieve film goed uitgewerkt en heeft het enkele momenten welke mijn favoriete fictie momenten van het jaar zijn geworden.

IMMORTALITY | Official Game Trailer | Netflix
Immortality

Guillermo Del Toro’s Cabinet of Curiosities: Guillermo Del Toro blijft naar mijn mening altijd een geweldige regisseur. Diverse films van hem als The Shape of Water, Pan’s Labyrinth en Pinokkio (2022) tonen zijn bijzondere fantasierijke visie in het medium. In zijn Cabinet of Curiosities geeft hij diverse filmmakers de kans om middels een aflevering hun visie te mogen delen.
I: De keuze die hij heeft gemaakt onder regisseurs is dan ook fantastisch. Bijna elke aflevering van deze serie biedt een goed eigen verhaal. De kwaliteit is dan ook goed te merken en sommige hoogtepunten van de serie bieden zelfs, naar mijn mening, de beste horror van het jaar. Zo ben ik zelf enorm fan van The Autopsy en The Murmuring.

GUILLERMO DEL TORO’S CABINET OF CURIOSITIES | First Look | Netflix
Cabinet of Curiosities

The Menu: In The Menu speelt Ralph Fiennes een chef-kok die voor een exclusief groepje gasten eten voor de avond serveert. De mensen verwachten een bijzondere avond, maar het ontpopt zich snel tot de avond van hun leven… misschien zelfs de laatste avond.
I: Eerder dit jaar heb ik een recensie geschreven voor The Menu. Ik wist van tevoren niet goed wat ik van deze film moest verwachten maar het heeft zich al snel gevormd tot mijn persoonlijke horrorfavoriet van het jaar en vandaar dat ie in mijn top 3 staat. Ik kan hier niet veel meer over zeggen dan wat ik nog niet in mijn recensie heb gezegd. Daarentegen kan ik wel belichten dat The Menu de enige film is welke ik 5 sterren heb gegeven. Het is dan ook zeker een film welke ik voor iedereen die van horror houdt aanraad.

THE MENU | Official Teaser Trailer | Searchlight Pictures
The Menu

Nick

3. Liminal spaces
2. Wednesday
1. Stray

Liminal spaces zijn de setting van mijn nachtmerries…
Door de Backrooms creepypasta ben ik op het fenomeen Liminal Spaces gestuit en ben ik erachter gekomen juist hoe creepy leegheid wel niet kan zijn. Het bracht zelfs wat coole shortfilms zoals Backrooms (found footage) en vette games met zich mee zoals The Complex (graris op Steam). Jammer genoeg heeft het internet de creepypasta helemaal stuk gemaakt door er veel te diep op in te gaan. Oh wel.

Ik heb dit jaar veel minder gekeken, gespeeld of gelezen dan ik zou willen. Toch zijn er een aantal dingen die me echt bij zijn gebleven. Naast mijn top 3 ook nog een paar eervolle vermeldingen:
Ultra hype voor de Silent Hill 2 remake en de nieuwe Castlevania: Nocturne-serie!

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Liminal Spaces

Wednesday: met Jenna Ortega in de titelrol, is een mysterieus, bovennatuurlijk verhaal over de jaren van Wednesday Addams als student aan de Nevermore Academy. Snap snap.
N: Ik was best skeptisch toen ik de eerste paar trailers zag van Wednesday. Netflix als producent is erg hit or miss, en ik vreesde een “style over substance” aanpak. Het was dan ook een pak van mijn hart dat Wednesday een supervermakelijke ‘whodunnit’ murder mystery bleek te zijn met een toffe coming of age invalshoek. Jenna Ortega speelt de rol fantastisch. Ik wist niet dat ik dit nodig had in mijn leven, maar ik ben er blij mee.

Wednesday

Stray: Verdwaald, alleen en gescheiden van zijn familie, moet een zwerfkat een eeuwenoud mysterie ontrafelen om uit een lang vergeten stad te ontsnappen en de weg naar huis te vinden.
N: Stray is zo’n game waar ik al jaren naar uitkeek en superblij was om deze afgelopen zomer eindelijk te spelen. Hoewel altijd al bekend was dat de setting van dit spel over een zwerverkatje niet de meest vrolijke was had ik niet door hoe damn creepy het was. Vanaf het moment dat de kat in zijn grote avontuur stort aan het begin van het spel is de sfeer grimmig en bedrukt. De nieuwe bewoners van de duistere stad waar de kat in verdwaalt maken het niet beter. Er was destijds geen recensie voor Stray op de site dus bij deze: 5/5 sterren, fantastisch. Go get it. Hij staat in mijn top 3.

Stray Gameplay Trailer | Sony State of Play June 2022
Stray

Sander

3. Phasmophobia
2. Project Zomboid
1. Deadstream

Phasmophobia: Phasmophobia is een 4-player online co-op psychologische horror, waarin jij en je team onderzoekers spookachtige locaties vol met paranormale activiteit betreden en zoveel mogelijk bovennatuurlijk bewijs verzamelen. Je gebruikt je spokenjachtuitrusting om bewijsmateriaal te zoeken en uit te zoeken van welke geest dat is die er rondwaart op die locatie. Maar als je te lang blijft, maak je de entiteit boos.
S: Dit spel kan gewoon nog steeds niet ontbreken in mijn top 3! Wat. Een. Spel. Steam heeft voor ons uitgezocht welk spel we het meest hebben gespeeld in 2022, en deze staat bij mij nog stijf bovenaan. Wat een spanning en hilariteit om deze met drie van je beste maten te spelen en om ze te horen gillen als meisjes, haha. Ik? Nee, ik gil niet 🙂

Phasmophobia - Official Announcement Trailer
Phasmophobia

Project Zomboid: Project Zomboid is de ultieme zombie-overleving. Alleen of samen in multiplayer: je plundert, bouwt, knutselt, vecht, boert en vist in een strijd om te overleven. Een hardcore RPG skillset, een uitgestrekte kaart, mega-aanpasbare sandbox en een schattige tutorial-wasbeer wachten je op. Het is niet de vraag of je dood gaat, maar wanneer… Er is maar één beet voor nodig.
S: Nog een spel wat je niet moet onderschatten. De opzet is simpel: zie in een vooraf opgestelde setting te overleven. Maak je het jezelf makkelijk met een pas begonnen uitbraak waarin voorraden nog talrijk zijn of doe je moeilijk en duik je een zes maanden durende pandemie in waarin niks te vinden is behalve rottende zombies? In het begin is er nog energie voor je koelkast, maar als dat wegvalt mis je een voor de hand liggende luxe: stroom. En zie dan je eten maar eens vers te houden. Onderschat de simpele looks niet, dit spel gaat dieper en vergt meer van je zenuwen dan je denkt…

Project Zomboid Trailer - This Is How I Died
Project Zomboid

Deadstream: Een in ongenade gevallen internetpersoonlijkheid probeert zijn volgers terug te winnen door een nacht alleen in een spookhuis te livestreamen. Maar wanneer hij per ongeluk een wraakzuchtige geest boos maakt, wordt zijn grote comeback een real-time gevecht voor zijn leven.
S: Deze heb ik gezien tijdens de Halloween Horrornight en was de grote favoriet van de avond voor mij. Echt een rollercoaster aan emoties. De film is gemaakt door echtpaar Joseph en Vanessa Winter en ze laten niets heel van de kijker. Humor en horror wisselen op onnavolgbare wijze af en houden je anderhalf uur lang op het puntje van je stoel. Dit is mijn grote nummer 1 van 2022.

Deadstream - Official Trailer [HD] | A Shudder Original
Deadstream

Frank

3. De Detta Dossiers
2. Duyster
1. The Innocents

De Detta Dossiers – Deel 3: Contract: In Contact, het derde deel van De Detta Dossiers van schrijverscollectief Winchester McFly, staan rechercheur occulte zaken David Detta en zijn partner Tess de Winter weer voor een duistere zaak. Rondom een Gelderse legerbasis vindt een reeks moorden plaats, gepleegd door soldaten die pas zijn teruggekeerd van hun missie in Afghanistan. De zaak wordt onder het tapijt geschoven en afgedaan als gevolg van PTSS. Maar dan blijkt er een patroon in de moorden te zitten. Hebben de soldaten iets bovennatuurlijks mee teruggenomen uit het oorlogsgebied?
F: Vroeger was ik enorm fan van Baantjer. Deze reeks combineert dat concept met het bovennatuurlijke. Geen diepgaande literatuur, sommigen zouden het misschien bestempelen als pulp, maar het is heerlijk ontspannen leesvoer!

Duyster: Drie studenten filmen een documentaire over Johannes Duyster, de Antwerpse beul uit de 17e eeuw. Dit is hun beeldmateriaal.
F: Het was een goed jaar voor nederhorror met films als Moloch, Speak no Evil en De Openbaring. Allemaal dikke voldoendes. Toch ben ik het meest onder de indruk van deze Vlaamse found footage-horror. Een aanrader voor elke horrorliefhebber.

DUYSTER Teaser (2021)
Duyster

The Innocents: Tijdens een stralende Scandinavische zomer onthult een groep kinderen hun duistere en mysterieuze krachten wanneer de volwassenen niet kijken. In deze originele en aangrijpende bovennatuurlijke thriller neemt het speelkwartiertje een gevaarlijke wending wanneer een groep kinderen buiten het zicht van de volwassenen speelt.
F: Mijn top 3 eindigt met The Innocents. Een film met kinderen in de hoofdrol, dus dan verwacht je dat het niet té heftig wordt. Het wordt intens én heftig. Toch wel de topper van het jaar.

The Innocents Trailer #1 (2022) | Movieclips Trailers
The Innocents

Als laatste hoogtepuntje wil ik nog meegeven (van Sander mocht ik er maar drie indienen), is toch wel het huidige redactie-team, dat zichzelf elke maand verbetert!

Met tips? Hier vind je allemaal leuke Top 5-jes!

Wij wensen iedereen een gruwelijk (goed) 2023 toe en dat we maar flink mogen griezelen.

Wat is jouw top 3 van 2022?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Top 3 van 2022 van de eindbazen van De Nachtvlinders”

 1. Leuke lijstjes! Ik heb een aantal dingen maar gelijk op mijn Bol verlanglijstje gezet. De Detta Files bijvoorbeeld.

  Mijn lijstje (volgorde is wel wat willekeurig):
  3. Moloch, goede Nederlandse horrorfilm met een heerlijke sfeer en een uitblinkende Sallie Harmsen.
  2. Fall, zelden heb ik bijna een hele film met het zweet in mijn handen gezeten. Het hielp zeker niet dat ik wat last heb van hoogtevrees.
  1. The Menu, Ralph Fiennes en Anya Taylor-Joy. Need I say more?

  De enige film die ik dit jaar zonder voorbehoud 5 sterren gaf is trouwens Top Gun: Maverick. Maar dat is niet echt een genrefilm natuurlijk 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie