Jaaroverzicht 2010: Het eerste jaar DeNachtvlinders.nl

Een jaaroverzicht, het hoort er natuurlijk bij. Maar hoe maak je zoiets, waarschijnlijk moet je hier al veel eerder aan beginnen dan de laatste dag van het jaar. Dat heb ik dus niet gedaan, toch ga ik het proberen; Een jaaroverzicht van De Nachtvlinders.

De Nachtvlinders – het begin

Het idee om wat met horror te gaan doen lag er al een tijdje, het is een genre dat volgens ons meer aandacht verdient in Nederland en ook een stukje sexier mag. Op een avond komt het idee om er over te gaan bloggen en op 28 november 2009 staan de eerste artikelen in de proefversie. En meteen zijn er een paar artikelen die aanslaan, zo verspreidt de aankondiging dat Dick Maas de horrorfilm SINT gaat maken zich snel over twitter en ook het mogelijke vervolg op The Shining van Stephen King krijg aandacht. Eigenlijk is direct te merken dat er interesse is voor een nieuwe horrorsite. Op 11 januari 2010 gooien we DeNachtvlinders.nl online en blijven dagelijks horrornieuws en andere leuke dingen verzamelen.

Iedere zaterdag Korte Horror

Vanaf februari plaatsen we iedere zaterdag een korte horrorfilm, van heel wisselende kwaliteit, het wordt een mooie collage van het wereldwijde horroraanbod. Kijk sowieso eens de Nederlandse korte film Zombeer, de stopmotion Chainsaw Maid en Lovefield, een korte film die even gruwelijk is als je eigen gedachtegang.

Restyle en groei

In mei voeren we een nieuwe layout door, iets overzichtelijker en strakker. De maanden erop beginnen de bezoekersaantallen opeens flink te stijgen, het aantal reacties neemt toe en ook blijken distributeurs en PR-bureaus ons te vinden. Wij zijn compleet verbaasd, horror blijkt toch populairder dan we hadden gedacht. Vanaf juli bestaat de redactie plotseling uit vier en hebben we een wekelijkse cartoon Skalet.

The Walking Dead

In januari krijgen we een tip binnen dat er een tv-serie komt van Robert Kirkmans The Walking Dead comics, meteen een klassieker, alle artikelen hierover blijken een instant hit. Hoe populair het ook lijkt, FOX heeft de internationale uitzendrechten in handen, maar de afdeling in Benelux besluit om de serie niet uit te zenden. Het was een primeur die we in onze nieuwsbrief verstopten en vele reacties ontketende.

3D horror

2010 is zeker het jaar van de 3D films, maar de reacties zijn lauw, het valt allemaal een beetje tegen. De eerste berichten over horrorfilms die een 3D vervolg krijgen worden argwanend ontvangen. Maar als we nu terug krijgen, dan is bijvoorbeeld Piranha 3D zeker een geslaagde en vermakelijke film geworden en ook Resident Evil: Afterlife 3D is juist door de extra dimensie een succes. Maar kijken we dan verder naar een film die net op het randje van 2010 uitkomt, bij Saw 7 is 3D eigenlijk geen grote toevoeging.

SINT

Natuurlijk was 2010 ook het jaar van SINT, wat een aandacht kreeg die film. Iedere scheet rond de film van Dick Maas werd een tornado, heeft horror ooit in Nederland zoveel aandacht gekregen? Heeft Sinterklaas ooit zoveel aandacht gekregen? De hype die de film om zich heen bouwde kreeg nog een een extra zetje door de rel om de poster. Iedereen had gehoord over de film en iedereen ging heen, de film werd vrij snel goud. We kregen de film te zien op de Halloween Horrorshow van Jan Doense en trokken de nacht door om de recensie te schrijven, een primeurtje.

Lijstje

Natuurlijk wil iedereen een lijstje zien, maar zoals ik al schreef heb ik daarvoor te weinig bijgehouden. En, we zijn pas vanaf juni films gaan recenseren, in oktober boeken en games, ons overzicht is eigenlijk nog helemaal niet compleet. Maar een lijstje van meest gelezen onderwerpen heb ik wel voor je, met daarachter een relevant artikel.

1. SINT! – recensie
2. True Blood – Seizoen 3
3. The Walking Dead – niet in de benelux
4. Tentoonstelling Body Works
5. The Human Centipede – trailer
6. Animatiefilm Suicide Shop – trailer
7. Dexter – seizoen 5 in Nederland
8. Zombie Walk in Amsterdam
9. Paranormal Activity 2 – recensie
10. Stephen Kings tv-serie Haven

Het is een mooi weergave van de diversiteit dat we willen brengen op het duistere, donkere, paranormale, bovenatuurlijke, enge en spannende van film, tv, games en alles wat er nog meer bij past. Want niet alles kan het daglicht verdragen.

Lezers bedankt! Op een goed en spannend 2011!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Jaaroverzicht 2010: Het eerste jaar DeNachtvlinders.nl”

Plaats een reactie